Ministarstvo poljoprivrede RS organizuje obuku za rodno odgovorno budžetiranje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministarstvo poljoprivrede RS organizuje obuku za rodno odgovorno budžetiranje

Krajni cilj projekta rodno odgovornog budžetiranja, koji zajedno sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Džender centar Vlade Republike Srpske, jeste da se u lokalnim zajednicama sistemski riješi pitanje podrške ženama na selu, rekla je predstavnik  Ministarstva Drena Đukić.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Prije početka dvodnevne obuke posvećene formiranju džender tima i iniciranju inovativne džender akcije za rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou, koja se danas i sutra održava u Banjaluci, Đukićeva je istakla da će svaka zdrava ideja koju predlože udruženja žena na selu imati podršku Ministarstva poljoprivrede.

Za udruženja i zadruge ove godine je u budžetu predviđeno 300.000 KM, ali konačna izdvajanja zavise od broja podnesenih zahtjeva. Planirana su izdvajanja za podršku udruženjima žena u ruralnom području putem kapitalnih ulaganja, gdje će Ministarstvo izdvajati pet odsto iznosa investiranih sredstava, rekla je Đukićeva.

Ona je navela da će na dvodnevnoj obuci učestvovati predstavnici Ministarstva, lokalnih zajednica banjalučke regije, kao i udruženja i zadruga ove regije.

Analiziraćemo budžete opština, kao i pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava s ciljem da lokalne zajednice u svojim budžetima imaju stalne mjere za podsticaj ženama na selu, kao što to ima Ministarstvo poljoprivrede, objasnila je Đukićeva.

Prema njenim riječima, u okviru projekta rodno odgovornog budžetiranja planirano je da do oktobra u Banjaluci bude formiran prodajni centar za proizvode udruženja i zadruga banjalučke regije, ali i cijele Srpske.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode