Tinejdžer kojem je traktor najvažniji u životu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Tinejdžer kojem je traktor najvažniji u životu

Sušta suprotnost većini mladih, koji bježe od poljoprivrednih poslova je mladić Mihael Čalaga. Iako mu je tek 18 godina, navikao je da radi teške poslove, ali u tome uživa jer njeguje ogromnu ljubav prema traktorima, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Facebook

Čak i kada zapada snijeg, a u Kreševu kod Sarajeva odakle je ovaj mladić, zabelio je prije nego u drugim krajevima, „druženje“ ne izostaje. Dolaskom ljeta i cijelodnevne sezone radova postaju nerazdvojni. Priča da je traktore zavolio još kao mali. Kada je imao tri godine njegov otac je kupio prvi i tada je počelo sve.

Godine 2001. iz fabrike IMT u Beogradu kupili smo prvi traktor, a kada bi tata krenuo da radi uvjek sam tu bio i ja. Traktor sam preuzeo sa devet godina i od tada svaki dan radim sa njim. Prošle godine sam položio za A1, A, B, BE, C1 i C1E, priča Mihael i dodaje da su mu oduvjek interesantne teretne i poljoprivredne mašine.

Sada on jedini koristi i održava taj traktor, i kako kaže ne da ga nikome. Koliko mu je drag, najbolje opisuje to što je rekao da je za njega taj traktor nešto najbitnije u životu.

Sa traktorom sam od devete godine počeo da zarađujem i to radim i sada. Puno vremena i uspomena sam doživio s njim. Ljeti puno radim. Zna se desiti da sastavim po nekoliko dana zaredom da bi sve stigao da uradim, a zimi posla ima slabije, priča ovaj vrijedni mladić, kojem i obrazovanje ide u tom smjeru jer se školuje za tehničara za vozila i vozna sredstva.

Mihael sa traktorom radi sve poslove, ide u šumu, a obrađuje i 24 hektara zemlje, od kojih je dio vlastita, a dio tuđa. Zimi kada je manje posla sa ovim prevoznim sredstvom, dosta vremena provodi na velikoj farmi u vlasništvu njegove porodice.

Pročitajte još...   Divlje svinje iz Hrvatske pustoše njive u RS

Foto: Facebook

Na farmi imam 350 ovaca, 150 koza i 23 psa. Tu je mnogo posla, kaže on. Ipak, vremena nađe da ovjekovječi vrijeme koje provede sa ovom crvenom mašinom i to čini svaki put kada vidi neko lijepo mjesto.

Pročitajte još...   Poziv na informativne sastanke za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u okviru projekta EU4Business

Na njegovu kako kaže strast prema traktorima prijatelji mu kažu da je to „teška zavisnost“. O drugim velikim prevoznim sredstvima ne razmišlja, a tek da vidi kako je okušao se u vožnji kamiona. Veoma mu se sviđa „zetor“ i to mu je najomiljeniji, ali ističe da se od svog traktora ne bi mogao da odvoji.

Ovo veliko domaćinstvo ima tri radnika, a Mihael kaže da ih plaća po 500 evra. Nedavno je putem oglasa tražio pastira, a od tada mu je inboks zatrpan porukama.

Preko stotinu poruka imam na mobilnom od kako je oglas objavljen, ne znam više šta da ljudima kažem i još nisam stigao da odgovorim, kaže on, dodajući da je našao radnika.

Nakon završetka školovanja Mihael planira da ostane na selu i radi poslove kojima se sada bavi, “ako sve bude kako je planirao”. Mladima savjetuje da ako nemaju šta da rade u svom rodnom mjestu da idu u potragu za boljim životom.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''