IPARD II – predpristupni instrument, namijenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

IPARD II – predpristupni instrument, namijenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju

Nakon potvrđivanja Strateškog plana ruralnog razvoja od strane Doma naroda PS BiH čini se da provjeravaju neki novi vjetrovi, odnosno da će se doći do rješenja koja će omogućiti domaćim poljoprivrednim proizvođačima da putem projekata, dobiju milionska sredstva iz fondova Evropske unije.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pored 30 miliona evra bespovratnih sredstava od kojih bi 10 miliona evra trebalo biti iskorišteno za razvoj institucija, a 20 miliona za projekte povećanja konkurentnosti BiH poljoprivrede, možemo očekivati da se u skorije vrijeme steknu uslovi da poljoprivredni proizvođači iz BiH postani korisnici i IPARD sredstava pomoći poput njihovih kolega iz zemalja okruženja.

ŠTA JE IPARD?

IPARD predpristupni instrument (eng. Instrument for Pre-accession Assistance Rural Development) je peta komponenta Instrumenta predpristupne pomoći EU, namijenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju zemalja pristupnica za period 2007 – 2013. godine. Za ovu komponentu u periodu 2007 – 2013. godine, Evropska Unija je planirala/izdvojila 880 miliona EUR-a.

IPARD je nasljednik ranijeg predpristupnog programa SAPARD-a. Glavni cilj IPARD programa je pomoć u pripremi za provođenje pravne stečevine u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, te prestrukturiranje poljoprivrednog sektora i održivi razvoj ruralnih područja u zemljama kandidatkinjama/pristupnicama.

Ovi ciljevi se provode kroz tri osnovna prioriteta:

 1. Poboljšanje tržišne efikasnosti i provođenja EU standarda
 2. Pripremne aktivnosti za provođenje poljoprivredno-okolišnih mjera i LEADER-a (lokalne strategije koje omogućavaju da se u pojedinim regijama ili mikroregijama bez obzira na postojeće administrativne granice sufinansiraju projekti koji su od značaja za tu regiju)
 3. Razvoj ruralne ekonomije.
Pročitajte još...   Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

Unutar tri pobrojana prioriteta zemljama pristupnicama je na raspolaganju 9 mjera putem kojih mogu da finasiraju IPARD projekte. U programskom periodu 2007 – 2013. godine, IPARD komponentu su mogle koristiti samo zemlje kandidati.

Implementacija IPARD-a se vrši na bazi IPARD programa a kroz operativnu strukturu tzv. IPARD operativnu strukturu koja je dio decentralizovanog sistema implementacije predpristupnih fondova EU.

Glavni dijelovi ove strukture, uz zajedničke dijelove DIS-a, su Upravljačko tijelo i IPARD platna agencija. Funkcija Upravljačkog tijela je kreiranje IPARD programa, praćenje implementacije programa, te izvještavanje, dok su glavne funkcije IPARD platne agencije provedba mjera IPARD-a, odnosno finansiranje IPARD projekata.

IPARD II

Bosna i Hercegovina nažalost nije koristila sredstva IPARD-a u prošlosti, razlog je neispunjenje kako političkih tako i tehničkih preduslova, prvi kandidatski status, drugi uspostavljen i akreditovan DIS sistem. Obzirom da je za narednu finansijsku perspektivu, period 2014 – 2020. godine, planirano da i zemlje potencijalni kandidati mogu koristiti IPARD II sredstva, neophodno bi bilo da se u što kraćem vremenu ispune zahtijevani uslovi kako bi i naši poljoprivrednici mogli koristiti IPARD sredstva.

Pročitajte još...   Isplaćena premija za mlijeko za 2020. godinu

IPARD procedura

 • ODOBRENJE PROJEKTA

POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA IPARD PODSTICAJE

 1. Javni poziv sadrži rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta, iznos raspoloživih sredstava za raspisani poziv, obrazac zahtjeva, popis obavezne dokumentacije, listu prihvatljivih investicija i druge podatke vezane za konkretan poziv.
 2. Podnošenje zahtjeva. Dokumentacija koja je potrebna uz zahtjev definiše se svakim javnim pozivom. Administrativna obrada zahtjeva za odobravanje projekta
 3. Kontrola na licu mjesta prije odobravanja projekta
 4. Rješenje o odobravanju projekta
 • INVESTICIJA

Nakon obrade, a prije isplate podsticaja investicija mora biti završena.

 • ISPLATA

POSTUPAK ISPLATE IPARD PODSTICAJA

 1. Opšti i posebni uslovi za ostvarivanje prava na isplatu IPARD podsticaja
 2. Pokretanje postupka za odobravanje isplate IPARD podsticaja
 3. Dokumentacija za ostvarivanje prava na isplatu IPARD podsticaja
 4. Kontrola na licu mjesta prije isplate
 5. Rješenje o isplati IPARD podsticaja
 6. Kontrola na licu mjesta posle isplate IPARD podsticaja

Ukoliko ste zainteresovani za dodatne informacije o IPARD podsticajima, slobodno nas kontaktirajte putem email adrese redakcija@agroportal.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''