Mjere od 200 dana nisu dovoljne poručuju poljoprivrednici
Agro vijesti

Mjere od 200 dana nisu dovoljne poručuju poljoprivrednici

Pijačni barometar 05.01.2021. godine
Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske uputio primjedbu na prijedlog Ministra Košarca. Kako su naveli traže uvođenje mjera na period od dvije godine, koliko je maksimalno i dozvoljeno. Njihovim zahtjevima se pridružilo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje taj zahtvjev smatraju opravdanim. 
Poštovati sporazume

Naši zahtjevi su u skladu sa svim sporazumima, ali i sa biologijom proizvodnje svinja i junadi. A ako se uvedu mjere na 200 dana naravno da ćemo morati ponovo biti nezadovoljni. Efekti mjera zaštite na 200 dana sigurno neće oporaviti domaću proizvodnju. Potrošićemo mjeru i steći pogrešan utisak da nama seljacima ništa ne valja i da se stalno nešto bunimo. 

Da podsjetimo, proizvodni ciklus odgoja krmače od praseta do praseta traje godinu dana u najboljem slučaju. Da bi još dobili tovnu svinju za klanje treba još 6 mjeseci. To je jednostavno biologija. Proizvodni ciklus junadi pod pretpostavkom da nabavimo tele mase 150 kg do mase od 650 kg treba ostvariti 500 kg prirasta i to traje u najboljem slučaju 400 dana tj. 13 mjeseci. 

Jednostavno rješenje

Postavljamo pitanje, zašto neko komplikuje ovu aktivnost bez potrebe. Najbolja rješenja po pravilu su i najjednostavnija. U ovom slučaju, najjednostavnije je primijeniti tačku 3. Člana 39 SSP-a koji kaže da se mjere mogu uvesti na max. period od dvije godine i produžiti eventualno za još toliko. U toku trajanja mjera iste se mogu modifikovati na razne načine u zavisnosti od stanja na tržištu. Smanjivati ili povećavati takse ili određeni periodi. Za dvije godine mi sigurno možemo podići našu farmersku proizvodnju i malo se oporaviti od propasti kroz koju smo prošli, a efekti mjere bili bi vidljivi. 

Pročitajte još...   BiH pravi prve korake ka cyber pčelarstvu

mjere od 200 dana

Mjere imaju rok trajanja

Ono što ne smijemo zaboraviti jeste činjenica da nakon što uvedemo ovu mjeru, nakon njenog isteka ne možemo istu pokretati naredne četiri godine. Da li neko smišljeno žrtvuje ovu mjeru i za 200 dana „prodaje“ četiri godine? To je isuviše jeftino i jednostavno takav propust ne smijemo dozvoliti. Mi seljaci ćemo se zdušno boriti protiv toga. 

Kada je u pitanju dokument u kojem se traži uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, tražimo da se isti uskladi sa zahtjevima poljoprivrednika. U vezi s tim napominjemo da smo mi tražili zaštitne mjere u skladu sa Članom 39. SSP koji u tački 3. navodi da se mjere uvode na period ne duži od dvije godine, te tražimo da to i bude maximalno na dvije godine. Ovo iz razloga što, između ostalog i biologije proizvodnog ciklusa životinja, efekte ove mjere možemo sagledati tek nakon jednog ili dva proizvodna ciklusa. Uz to, u toku trajanja same mjere, moguće je istu ograničiti ili čak suspendovati na određeni period u zavisnosti od stanja na tržištu. 

Pročitajte još...   Prerada krompira prioriter u Srebrenici (VIDEO)
Mjere proširiti na CEFTA regiju

Takođe smatramo da mjere treba proširiti i na zemlje CEFTA jer je suštinski isti SSP-u, naročito Član. 23.bis CEFTA i Član. 30 SSP. Poučeni iskustvom proteklih godina, znamo i za razne špekulacije. Naprimjer, uvoznici nađu partnera u zemlji CEFTA i od njih uvoze robu porijeklom iz EU sa papirima CEFTA zemalja. Nimalo ne sumnjamo da će i to nastupiti za uvoz mesa. 

Što se tiče tarifnih oznaka na koje će se mjere odnositi, predlažemo da se analizira pod kojim tarifnim oznakama iz ove grupe proizvoda je najviše uvoženo, te na njih primijeniti mjere. 

Ukoliko ove mjere u roku od mjesec dana od početka primjene ne daju željeni efekat, detaljno izanalizirati gdje je problem. Te listu proširiti na još neke tarifne oznake, kao i na žive životinje za klanje. 

Osim toga, mjere treba proširiti i na ostale sektore poljoprivredne proizvodnje. I to u skladu sa zahtjevima granskih udruženja, a koja se odnose prvenstveno na sezonska opterećenja uvoza. 

Navedene zahtjeve potpisuju sledeće udruženja: Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje uzgajivača svinja RS, Udruženje voćara RS, Udruženje tovljača brojlera RS, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice, Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, Udruženje poljoprivrednika Stanari, Udruženje poljoprivrednika FBiH, Seljački savez FBiH. 

Poljoprivrednike je podržao i Ministar Pašalić

 

mjere od 200 dana

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje sezona branja malina; Јoš se ne zna otkupna cijena, a nema ni radne snage

Agro vijesti

Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora iz Bjelorusije