Brčko: Krivolov nikad veći, a lovočuvaru stanje idilično |
Agro vijesti

Brčko: Krivolov nikad veći, a lovočuvaru stanje idilično

krivolov
Na teritoriji kojom uslovno gospodari LSUG “Jarebica” Brčko distrikt stanje sa organizovanim krivolovom na granici je ekscesnog, saopštili su iz ovog udruženja.

Na definisanoj teritoriji uposlen je profesionalni lovočuvar iz Brezovog Polja koga plaća Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, sa zavidnim primanjima i zavidnim radnim vremenom, a situacija na terenu u smislu brojnih krivolova je nikad gora. Brojne su prijave od strane lokalnog stanovništva o pucnjevima u neposrednoj blizini porodičnih kuća, a počinioci nikad otkriveni ili sankcionisani.

dodaju iz “Jarebice”.

Iz ovog lovačkog udruženja navode da ih je posljednji takav događaj natjerao da pišu protestnu notu nadležnom Odjeljenju Vlade Brčko distrikta, ali i medijima kako bi se stanje na terenu pokušalo normalizovati, a počinioci adekvatno kazniti.

Proteklog vikenda u neposrednoj blizini porodične kuće u zaseoku Brkići – Boderište izvršen je odstrjel mladog srnjaka. Zbog sačme koja je padala po porodičnoj kući, mještanin je reagovao na način da je zabranio odnošenje odstrijeljenog srnjaka (krivo)lovcima iz mjesta Šatorovići te je o učinjenom obavijestio i policiju Brčko distrikta. Prije dolaska policije, došlo je i do verbalnog sukoba (krivo)lovaca koji je bio na granici fizičkog sa mještaninom sela Boderište. O svemu je sačinjen policijski zapisnik, a prema našim saznanjima, od strane djelatnika policije nije provjereno stanje lovačkog oružja zatečenih osoba u njihovim mjestima prebivališta.

navodi se u saopštenju.

Sličan eksces dogodio se i u predjelu Torovi u K.O. Štrepci već prije dvije sedmice, gdje je mladi (krivo)lovac pucao u neposrednoj blizini planinara koji su hodali stazom. Predstavio se kao unuk od osobe iz Gornjeg Rahića koja posjeduje vikendicu u navedenom predjelu. Na upozorenje planinara da čini krivično djelo i da će biti prijavljen, osoba je zaprijetila da mu se ne prilazi te je pobjegla u nepoznatom smjeru.

dodaju iz “Jarebice”.

Pročitajte još...   O pravu na podsticaj u distriktu odlučivaće sud

Navodi se i da su u istom predjelu u vremenu od prije dva mjeseca odstrijeljena dva vepra o čemu je obaviješten nadležni lovočuvar. Obaviještenje o postupanju prema prijavama slučajeva krivolova isti nije dostavio odgovornim osobama u LSUG “Jarebica” niti je telefonskim putem, usmeno dao bilo kakvu informaciju.

Tražimo od nadležnih u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivrede Vlade Brčko distrikta kao i od policije Brčko distrikta da pooštri mjere nadzora i da krivolovce za koje postoje dokazi adekvatno sankcionira, a rad lovočuvara dodatno preispita.

zaključuje se u saopštenju.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?