Uskoro izvoz mesa u Maleziju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uskoro izvoz mesa u Maleziju

Izvoz mesa u Maleziju
Ispunjeni ključni uslovi za početak izvoza mesa u Maleziju najavio Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. BiH bi uskoro mogla početi sa izvozom goveđeg, jagnjećeg i kojzeg mesa u Maleziju.

Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, nadležni malezijski inspektori će krajem februara doći u BiH i obići objekte koji su nominovani za izvoz, kako bi izvršili kontrole. To je završni korak u procesu odobravanja izvoza mesa goveda, jagnjadi i koza na malezijsko tržište. Istakao je ministar Košarac.

Usaglašeni sertifikati

On je podsjetio da su prethodno BiH i Malezija bilateralno usaglasile međunarodne veterinarsko-zdravstvene sertifikate. Te da je malezijska strana dostavila dodatna pitanja nominovanim izvoznim objektima iz BiH. Nakon čega se očekuje dolazak malezijskih inspektora i odobravanje izvoza mesa.

U proteklom periodu ubrzano smo radili na aktivnostima neophodnim za izvoz mesa u Maleziju. Jer cijenimo da je otvaranje novih tržišta jedna od važnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Cilj je da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH. Kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju potencijalnih tržišnih viškova, istakao je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM