Na oranicama uz Savu podzemne vode odlažu sjetvu do daljnjeg | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na oranicama uz Savu podzemne vode odlažu sjetvu do daljnjeg

Zbog kišnog proljeća, sjetva je počela nešto kasnije. Ove godine, trebalo bi da bude zasijano 160.000 hektara oranica, od čega 125.000 pod kukuruzom. Površine su nešto manje od višegodišnjeg prosjeka, jer su ratari zasijali više ozimih usjeva, zbog manjeg rizika od suše, piše rtrs.tv

Osim redovnih podsticaja, ove godine uveden je i regres za soju, od 150 KM po hektaru, za šta je Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo dodatnih pola miliona KM.

Na oranicama u Srpskoj bruje traktori. Radi se punom parom kako bi sjetva bila obavljena u optimalnom roku do 25. aprila. Od uloženog zavisi i dobit, pa se ratari trude da obave kvalitetno sjetvu.

Dizel gorivo je za 15 odsto skuplje u odnosu na prošlu godinu, ali je cijena mineralnog đubriva niža, pa će sjetva kukuruza koštati oko 1.850 KM po hektaru. Rgresirano gorivo pojeftiniće troškove.

Pročitajte još...   Dobro stanje ozimih usjeva

Na oranicama uz Savu podzemne vode odlažu sjetvu do daljnjeg.

Na njivama na kojim treba da sijem kukuruz iam 1,2 metra vode. Na 280 dunuma zemlje neće se ništa moći raditi do avgusta, što je nevjerovatno, kaže Radiša Rikanović, poljoprivrednik iz Brodca.

Isti problem imaju i u PD Semberija. U Novom selu temperatura zemljišta je deset stepeni, pa siju soju, a sutra će kukuruz. Međutim, na oranice u Batkoviću traktori neće moći ući ni u narednih sedam dana.

Ratarima se savjetuje da ne žure sa sjetvom, dok se oranice ne isuše i da se ne drže striktno hibrida duže vegetacije.

Proizvođači koji siju veće površine treba da siju različite hibride i različite vegetacije, jer ako budemo imali sušnije i toplije periode, lakše će izbjeći negativan uticaj takvih vremenskih prilika – navodi Radmila Nešković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine podstiče i proizvodnju soje. kako bi smanjili zavisnost od uvoza.

Ove godine imamo sufinansiranje otkupa ili predaje soje otkupljivačima, ali i podršku po hektaru zasijane soje u iznosu od 200 KM, kaže Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Agrarni budžet je sa 60 miliona povećan na 71 milion KM. Pored regresiranog goriva, za šta je izdvojeno preko sedam miliona KM, poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćeno pet miliona KM podsticaja za nabavku sistema za navodnjavanje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Komentariši