Stručno savjetovanje – Industrijsko gajenje svinja u sistemu od njive do trpeze | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Stručno savjetovanje – Industrijsko gajenje svinja u sistemu od njive do trpeze

Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije www.agroportal.ba sa zadovoljstvom Vas poziva na „Savjetovanje uzgajivača svinja“ koje će se održati u Domu Kulture u Ražljevu sa početkom od 18 časova. Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom Weld Mag doo Brčko.

Predavanje na temu „OSVRT NA SAVREMENO – INDUSTRIJSKO GAJENJE SVINJA U SISTEMU OD NJIVE DO TRPEZE“ održaće uvaženi stručnjak profesor sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada te dopisni član Akademije inžinjerskih nauka Srbije (AINS) Dr Vitomir Vidović.

U razgovoru sa ekipom Agroportal.ba Profesor Vidović je dao ocjenu trenutnog stanja svinjogojstva u regiji

Nekada je SFRJ imala preko 1,3 miliona krmača, bila je ozbiljan izvoznik priplodnih grla u evropske i azijske zemlje, izvoznik mesa u vrednosti sadašnjih preko 3 milijarde dolara. Nakon promena, postali smo svi uvoznici mesa a takođe i priplodnih grla. Izgubljena je, privatizacijom, orijentacija i optimalna strategija.

Svinjarstvo je grana proizvodnje gde se radi svih 365 dana, više no u građevini. Podiže značajno vrednost proizvodnje po hektaru i uvećava obrt kapitala u jedinici vremena, naročito sa preradom i trgovinom. Turističke zemlje iz bivše SFRJ uvoze meso za peko jednu milijardu evra, dok njihovi farmeri gase proizvodnju i ostaju bez posla. Vlast je namirila sebe, za narod ih baš briga.

Treba znati da je vrednost proizvodnje u Srbiji i RS između 800 – 1.000 evra na godišnjem nivou. Vodeće evropske zemlje imaju preko 22.000 evra. Ako bi se u našoj sredini uvećala vrednost proizvodnje na 10.000 evra/ ha, tada bi nam prosečne plate bile oko 1.700 evra u neto iznosu, i nedostajalo bi nam oko 250.000 radnika.

Kako stići: – sistemom od njive do trpeze, uvažavajući socijalni i ekonomski razvoj društva. Svakako, doktrina bi morala biti izvoz, izvoz,…, popsebno u Aziju gde živi većina svetskog stanovništva. Savremeno zadrugarstvo bi osiguralo evropski standarad, veći natalitet, i srećniji narod i prevazilaženje dogmi, posebno u sferi religije. Đaci i studenti bi bili testirani ka sklonostima u svome budućem radu i, odmah po okončanju škole bili zaposleni. Škole i Fakulteti bi morali imati više praktične nastave. Sve bi bilo privatno kao i u danas bogatim zemljama Evrope. Za sve ovo postoje prirodni potencijali i narod koji to zaslužuje.

 

Pročitajte još...   Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma

Ko je Profesor Vidović?

U nastavnoj aktivnosti izvodio je nastavu iz predmeta: Oplemenjivanje životinja, Genetika, Svinjarstvo, studentima  stočarstva; Genetika životinja i Stočarstvo studentima  veterinarstva. Na postdiplomskim studijama predaje više kurseva iz oblasti: Teorija oplemenjivanja životinja, Molekulska genetika, Ponašanje životinja, Oplemenjivanje i Biotehnologija,  te Biometrika u stočarstvu. Bio je  mentor 7 doktorskih disertacija, 12 magistarskih i jedne  master teze. Više desetina  studenata redovnih studija je diplomiralo pod njegovim mentorstvom.

U naučnoistraživačkoj delatnosti radi u oblasti genetike i oplemenjivanja domaćih životinja. Razvio je metode ocene oplemenjivačke vrednosti koristeći selekcijski indeks, a nakon toga mešovite modele selekcije BLUP i Model individue sa različitim obimom podataka iz pedigrea. Objavio je preko 254 naučnih radova od toga dve istaknute monografije međunarodnog značaja, dva rada u istaknutom međunarodnom časopisu i 20 radova u međunarodnim časopisima sa SCI liste. Krajem 1980. –ih razvio je sa saradnicima laboratoriju za citogenetiku. Usavršena tehnologija za Halotan i performans test svinja. Koristeći PCR tehnologije uvedeni (usavršene na University of Hochenheim, 2001.) su testovi na polimorfizam kapa kazeina, beta globulina, te transferina kod mlečnih goveda.

Pročitajte još...   Privredni resursi veliki potencijal opštine

U inženjersko stručnom primenjena saznanja rezultirala su i u našoj zemlji izvanrednim  rezultatima u praksi. Naprimer, proizvodnja po krmači se popela na preko 3.000 kg žive vage godišnje ili preko 30 tovljenika po krmači umesto 1700 kg tj 17/krmači godišnje. Konverzija hrane se promenila sa 410 kg na 270 kg po tovljeniku. Sadržaj mesa promenjen je sa 42% na 60% u polutkama u završnih grla u tovu. Nivo proteina u mesu  podignut je sa 18% na preko 23% što znači da se i u nas proizvodi meso koje podmlađuje ili tačnije rečeno usporava mitozu kod čoveka. Tokom 1970-ih učestvovao u projektu oplemenjivanja mlečnih goveda. Mlečnost je tada iznosila 2.400kg da bi danas bila cca 5.600kg po kravi. Sarađuje sa više industrijskih sistema i farmi na prostorima bivše Jugoslavije.

Nagrade: Istraživač Vojvodine 2003., Plaketa 10. skupa svinjogojaca SFRJ, 1990., Nagrada Poljoprivrednog fakulteta, Novi Sad – „Monografija godine, 2011“ i, Zahvalnice naučnih, studentskih i stručnih Asocijacija i Udruženja.

Poseduje sopstvenu farmu svinja na kojoj izvodi oglede različitog karaktera i proizvodi priplodni materijal. Otac petoro dece.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća

Komentariši