Na račune ratara u Srpskoj, stiže 4,5 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na račune ratara u Srpskoj, stiže 4,5 miliona KM

Na račune poljoprivrednih proizvođači iz Srpske, kojima su odobrena sredstva za kapitalna ulaganja, a koji su realizovali planirane investicije, obećani novac biće uplaćen tokom ove sedmice, glassrpske.

Ukupna sredstva oko 4,5 miliona

Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić kaže da ukupna sredstva za kapitalne investicije u ovoj godini iznose 4,5 miliona KM. Međutim, sav iznos neće biti isplaćen odmah. Dio proizvođača, koji je prošao na konkursu, još nije dostavio dokumentaciju o realizaciji ulaganja.

Isplata će pratiti dinamiku realizacije investicija. Za sada u sistemu imamo uneseno oko 1,5 miliona KM. Na konkursu je prvobitno prošlo 370 poljoprivrednika. Ali taj broj će dostići oko 400 korisnika, jer je ostalo viška novca u okviru tih 4,5 miliona. S obzirom na to da pojedini proizvođači nisu realizovali investicije u planiranom obimu. Rekao je Minić i istakao da bi na rang-listu trebalo da dospije tridesetak korisnika koji su do sada bili “ispod crte”.

Povećanje konkurentnosti

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da bez pomoći Vlade RS domaći proizvođači ne bi bili iole konkurentni ratarima iz zemalja regiona, kao ni robi koja stiže na tržište BiH.

Novac usmjeren za kapitalne investicije i dugoročni razvoj za nas je veoma značajan. Isti nam pomaže da unaprijedimo proizvodne kapacitete. Za pohvalu je ako sav novac bude isplaćen prije usvajanja novog budžeta, rekao je Marinković.

Kapitalne investicije

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da su s ciljem postizanja većih efekata u pravcu modernizacije opreme ove godine uveli dvije promjene. Izdvojili su više novca za kapitalna ulaganja i uveli sistem javnog poziva kojim se odobrava pomenuti novac.

Ukupan obim sredstava iz agrarnog budžeta za podršku dugoročnom razvoju ove godine iznosi 9,85 miliona KM. Za 50 odsto je veći u odnosu na trogodišnji prosjek. Od tog iznosa 4,5 miliona usmjereno je u direktne investicije u gazdinstvima. Odnosno za nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje plastenika i zasada, nabavku tehnološke opreme za prerađivačke kapacitete.

Veliko interesovanje ratara

Dodali su da je vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika. Oko 50 odsto njihovih zahtjeva se odnosilo na nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Veliko interesovanje korisnika je rezultat uslova konkursa koji im omogućava fiksno vraćanje novca od 30 odsto uloženih sredstava. Za one koji su mlađi od 40 godina i tamo gdje su žene nosioci gazdinstva povrat iznosi 35 odsto uloženog novca. Vrijednost ukupnih ulaganja, kada se zbroje sredstva iz agrarnog budžeta i novac poljoprivrednika, dostižu 11,3 miliona KM.

Vrste investicija za čiju realizaciju su korisnici mogli dobiti novac

Pročitajte još...   AgroMonitor - servis za poljoprivredne proizvođače i savjetodavce

– nabavka pogonskih mašina i priključne mehanizacije,

– investicije u sisteme za zatvorenu linijsku mužu, pokretna izmuzišta, linije za hranjenje i pojenje stoke, te sisteme za izđubravanje

– izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, postavljanje protivgradnih mreža,

Pročitajte još...   Snabdijevanje BH tržišta piletinom stabilno, COVID-19 pandemija nije ugrozila proizvodnju

– nabavka tehnološke opreme, opreme za hladnjače, sušare i opreme za preradu, sortiranje i pakovanje, te izgradnja skladišta.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje