Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro reportaže / Nagrada vrijednom domaćinu, ovca ojagnjila četvoro jagnjadi

Nagrada vrijednom domaćinu, ovca ojagnjila četvoro jagnjadi

U domaćinstvu porodice Martić iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine ovca je ojagnjila četvoro jagnjadi, piše Blic.rs

Foto: TV BN

Ovo je vrlo rijedak slučaj, a vlasnici kažu da su vrlo srećni što se ovaj fenomen dogodio baš na njihovoj farmi.

Dragiša Martić iz Donjeg Crnjelova kada je došao na svoj ranč gdje gaji stoku dočekalo ga je iznenađenje. Ovca je ojagnjila četvorke, što je prava rijetkost.

Obradovala nas je, ovo nismo očekivali. Imali smo dvojke i trojke, ali četvorke prvi put. Dešava se da romanovska ovca ojagnji više ali kod običnih ovaca to je prava rijetkost, kaže Martić.

Pravi razlog za to ne zna, ali zna da se u njihov odgoj ulaže mnogo brige i ljubavi koju su sada ovce na ovaj način uzvratile.

Oko njih ima mnogo posla ali kada nešto voliš da radiš ništa nije teško. Prije ih je bilo preko 200, a sada ih ima 70. Jagnje se dva puta godišnje u proljeće i jesen, priča Martić i dodaje da pored ovaca brine i o 35 bikova, svinjama i živini.

Obrađuje 250 dunuma zemlje, ima oko 40 plastenika. Ističe da je ova godina bila dobra za povrće ali loša za žitarice zbog suše.

Kao i svi poljoprivrednici i on je suočen sa raznim problemima jer nema pomoći, ni podsticaja.

Za ovce ne dobijam ništa, za bikove nešto malo podsticaja koji se ne isplaćuje redovno. Najveći problem je trenutno što na farmi nemam struju jer mi treba mnogo novca da je priključim na dalekovod koji je udaljen 250 metara. Struja bi mi mnogo olakšala brigu o životinjama kaže ovaj vrijedni domaćin.

Jedno je sigurno da se od gajenja ovaca može da živi, pa tako i Martići prevazilaze razne prepreke i proširuju svoje životinjsko carstvo, a ove četvorke su došle kao nagrada.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Vrijeme pogoduje zrenju suncokreta, soje i kukuruza

Vremenske prilike uglavnom pogoduju zrenju suncokreta i soje, kao i kukuruzu koji se, u zavisnosti …