Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede | Agroportal.ba
Agro vijesti

Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija. Dodao je takođ da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine u cilju postizanja što većeg stepena implementacije.

Pročitajte još...   Bogatiji za 300 fazanskih pilića

U narednom periodu, uradit će se akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova. Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji, rekao je ministar Dedić.

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvata deset opština širom Federacije, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Pročitajte još...   Radiša obrađuje 82 hektara zemlje

Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost opština na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene opštine da aktivno sarađuju sa projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje