Četvrtak , 9 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti.

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija. Dodao je takođ da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine u cilju postizanja što većeg stepena implementacije.

U narednom periodu, uradit će se akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova. Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji, rekao je ministar Dedić.

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvata deset opština širom Federacije, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost opština na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene opštine da aktivno sarađuju sa projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Pravilnik o podsticajima još nije donešen, iz Udruženja poljoprivrednika poručuju: Situacija dodatno otežana

Udruženje poljoprivrednika Brčko distrikta na ovaj način izražava nezadovoljstvo zbog Pravilnika o načinu i uslovima …