Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede | Agroportal.ba
Agro vijesti

Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija. Dodao je takođ da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine u cilju postizanja što većeg stepena implementacije.

Pročitajte još...   Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini

U narednom periodu, uradit će se akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova. Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji, rekao je ministar Dedić.

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvata deset opština širom Federacije, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Pročitajte još...   Košarac: Posljedice na privredu biće još veće

Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost opština na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene opštine da aktivno sarađuju sa projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku