„Novi Žitopromet“ ponovo kreće sa radom (VIDEO)
Agro vijesti

„Novi Žitopromet“ ponovo kreće sa radom (VIDEO)

Nakon što je kompanija “Pavgord” iz Foče i zvanično kupila nepokretnu imovinu mlinsko-pekarske industrije “Žitopromet”, i tako postala vlasnik ovog nekadašnjeg bijeljinskog giganta, završena je agonija i stečajni postupak, a pogoni fabrike spremni za ponovno pokretanje.

Žitopromet

Okončan stečaj

Okončan je stečaj i sačuvana oprema. Te su izdvojena značajna sredstva i za obnavljanje pogona. „Novi Žitopromet“. Sada se nastoji vratiti na tehnološki nivo na kojem je bio ranije.

Urađeni su svi poslovi vezani za Žitopromet. Namireni su svi povjerioci, radnici, država, dobavljači. Ono što je vrlo važno, sačuvana je oprema. Te sada imamo novog investitora koji je spreman da Žitopromet vrati u dane stare slave. Kaže Slaviša Mijatović, v.d. direktora Novi Žitopromet.

Do prije tri godine ovo preduzeće zapošljavalo je oko 230 radnika. Osim što će zadržati staru djelatnost, Žitopromet planira i proširenje proizvodnje i asortimana proizvoda. A to će stvoriti mogućnost i za nova radna mjesta.

Pročitajte još...   Očekivani prinos pšenice pet tona po hektaru

Šef proizvodnje Dušan Tomić poručuje kako je cilj da Žitopromet bude ponovo pri ruci svim poljoprivrednim proizvođačima.

Biće speman za otkup

U sezoni žetve hljebnog žita, uvjeravaju, Žitopromet će ponovo biti potpuno spreman za otkup. A to će omogućiti da ponovo budu uposlene desetine privrednika i stotine ratara koji su Žitoprometu predavali usjeve.

Mnogo je bitno kad seljak preda sad i za 5 minuta naplati jer on ta sredstva odmah mora da ulaže dalje, vraća, da ne idu kamate – i jako je povoljno, govori proizvođač Ljubo Maletić.

Loša privatizacija

Podsjetimo, loša privatizacija je ovaj nekadašnji gigant dovela u probleme koji su eskalirali prije više od dvije godine. Od septembra 2018. godine, iako u tom trenutku silosi puni pšenice, pogoni ovog preduzeća su stajali. Jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa i radnici su tada stupili u štrajk. Da bi već u decembru 2019. godine bio otvoren stečajni postupak. Nepokretna imovina “Žitoprometa” prvo je ponuđena za 9,28 miliona maraka. Na posljednjoj, trećoj licitaciji, fočanska kompanija “Pavgord” kupila je nepokretnu imovinu “Žitoprometa” za 3,1 milion maraka.

Pročitajte još...   Pet domaćinstava dobilo malu poljoprivrednu mehanizaciju

Izvor: Federalna

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj