Obogaćen stočni fond PD “Semberija” (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Obogaćen stočni fond PD “Semberija” (VIDEO)

Planove Poljoprivrednog dobra “Semberija” da poboljšaju genetski potencijal vlastite farme i povećaju proizvodnju mlijeka i mesa, pandemija virusa korona nije ugrozila. Iz Češke su uvezli 64 junice i obogatili stočni fond. U nabavku visoko-mliječnih grla i izgradnju poljoprivrednih objekata, uložili su 400.000 maraka.

Zahvaljujući podsticajima resornog ministarstva od 25 pfeninga po litri mlijeka ekstra kvaliteta, te korektnoj cijeni koju plaćaju otkupljivači, proizvodnja mlijeka je, kažu u Poljoprivrednom dobru “Semberija”, isplativa. Dnevno proizvedu oko 3800 litara – godišnje milion i po. Ulaganja u visokomliječna grla, izgradnju staja i izmuzišta, omogućiće im da proizvodnju udvostruče.

Izvršili smo prema tom planu jednu nabavku u šestom mjesecu, 64 junice iz Češke, rase monbelijar i češki simentalac. Plan je u septembru da se uveze još 96 junica, nešto iz Francuske, nešto iz Češke, kako bismo sledeće godine, u martu 2021. imalu tu planiranu proizvodnju mlijeka, naglasio je Branimir Adrić, direktor PD “Semberija”

Poljoprivredno dobro “Semberija” bavi se i ratarskom proizvodnjom. Obrađuju oko 2.300 hektara. Sami proizvode hranu za svoje farme.

Obezbjeđujemo negdje oko 3 do 4.000 rol bala za naše potrebe, težine od 100 do 130 kg. Obezbjeđujemo i dovoljne količine silaže, negdje oko 400 vagona, istakao je Dragiša Aleksić, šef Ratarske proizvodnje.

Ovm farmom upravlja se putem posebnog softverskog sistema koji omogućava praćenje zdravstvenog stanja životinja, reprodukcije i kvaliteta. Plan je da se naredne godine formira i reprocentar u kojem će se proizvoditi junice simentalske rase.

Pročitajte još...   Pogledajte analizu razmjene u poljoprivredi za period 2015. - 2019. godina

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''