Pedeset sorti pšenice predstavljeno na Danu polja strnih žita | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pedeset sorti pšenice predstavljeno na Danu polja strnih žita

U Bijeljini je održan Dan polja strnih žita na oglednom polju Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede. U ogledu je predstavljeno 50 sorti pšenice, ječma i tritikalea iz deset selekcijskih kuća.

Iako su uslovi bili nepovoljni, u vrijeme sjetve suša, a tokom proljeća obilne padavine, na parcelama gdje je primijenjena kompletna tehnologija, žitarice su u dobrom stanju. Ratari očekuju između pet i po i desam tona pšenice po hektaru.

U oglednom polju dominiraju nove sorte strnih žita.

One koje pokažu najbolje rezultate već na jesen naći će se na poljima u Srpskoj.

Zbog toga poljoprivrednici redovno dolaze na ovu manifestaciju, jer su rezultati ogleda smjernica ratarima u odabiru sortimenta za sjetvu.

Danas se upoznajemo s novim sortama i po tome se orijentišemo. Moramo ići u korak s vremenom jer je stari način proizvodnje neprihvatljiv.

Vremenski uslovi bili su nepovoljni za proizvodnju pšenice. Ipak, poljoprivrednici koji su primijenili kompletnu agrotehniku, prema savjetima stručnjaka, očekuju dobar rod.

S obzirom kakva je godina bila, pšenica se izvukla i očekujemo solidne prinose. Poljoprivrednici koji su uradili cijeli tretman, to se zaista i vidi, pšenica pokazuje –

Rekao je Milan Delić, pomoćnik direktora firme “Јelena” iz Kozarske Dubice.

Pročitajte još...   Žene u misiji spašavanja sela

Stručna služba Ministarstva poljoprivrede postavila je u Srpskoj 25 ogleda u cilju edukacije poljoprivrednika i postizanja boljih prinosa na seoskim imanjima.

Prinosi u Srpskoj su se povećali na ukupnom obimu tako da je tu uticao i ovaj vizuelni pogled na ogledne parcele i savjetodavni rad.

Naveo je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 16.10.2018. godine

Ipak, ove godine se ne može govoriti o rekordnim prinosima pšenice.

Zbog obilnih padavina mnogi poljoprivrednici nisu mogli da uđu u njive da zaštite pšenicu od biljnih bolesti i usjev je zahvatila fuzarioza klasa, infekcija koja može znatno da umanji prinos i kvalitet roda.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije