Odgovor na poziv Savjeta Ministara BiH za sastanak
Agro vijesti

Odgovor na poziv Savjeta Ministara BiH za sastanak

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz BiH pozvani su u srijedu 31.03.2021. od strane kabineta predsjedavajućeg Savjeta Ministara BiH, da dođu na sastanak u Sarajevo kako bi razgovarali o zaštiti domaće proizvodnje.

Savjeta Ministara

 

Poljoprivrednici smatraju ovaj poziv licemjernim i krajnje nekorektnim. Gotovo svi smatraju da je vrijeme pregovora prošlo i da je vrijeme konkretnih poteza. Ako je ko bio spreman pregovarati to smo bili mi seljaci. Inicirali smo desetine sastanaka, odazivali se na sve, iznosili objektivne primjedbe i predlagali konstruktivna rješenja. I tako unedogled. Pomaka nema i mi smo, u najvećem broju propali. Zasluge za to snose isključivo nesavjesni i zlonamjerni ministri u Savjetu ministara BiH.

Nema se više šta reći

Ovaj poziv smo očekivali prije šest mjeseci, i sami smo tražili sastanak i s predsjedavajućim Savjeta ministara. Nažalost, sad je kasno za sastanak jer nema se šta više i novo reći. Po mišljenju poljoprivrednika, to je još jedno u nizu zamajavanja, bacanja prašine u oči, te politikanskog kupovanja vremena u interesu uvozničkog lobija. Očekujemo da se odluka o uvođenju zaštitnih mjera, koja je već napisana, nađe na dnevnom redu naredne sjednice SM BiH i da bude JEDNOGLASNO USVOJENA. Tako će ministri SM pokazati da su narodni i za narod. Svaka druga odluka je protivustavna, protivrazumna i protivnarodna.

Pročitajte još...   Trgovinski lobi guši domaću proizvodnju

Ministri imaju kristalno jasnu situaciju pred sobom i nikakvu dilemu-podržati jednoglasno zaštitne mjere i sačuvati narod u BiH, a time i ono malo svog obraza što im je, pojedinim ostalo. Druga rješenja ne prihvatamo.

Mi seljaci imamo svoj pravac i, danas u BiH jedinstveni oko interesa svih proizvođača, odlučni da istrajemo. Špekulacije o poskupljenju hrane nakon uvođenja mjera su zlonamjerne i usmjerene na dizanje panike među potrošačima. Nema poskupljenja jer prostor za maržu je itekako veliki danas i extra profit uvoznog lobija je ogroman. Inspekcija mora raditi svoj posao u interesu svih.

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
  • Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • Udruženje uzgajivača svinja RS
  • Seljački savez FbiH
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?