Poljoprivrednici FBiH traže od Vlade 130 miliona KM iz budžeta Federacije BiH za 2019. godinu | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Poljoprivrednici FBiH traže od Vlade 130 miliona KM iz budžeta Federacije BiH za 2019. godinu

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH uputilo je Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima zahtjev da prilikom kreiranja Budžeta FBiH za 2019. godinu osiguraju sredstva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, klix.

Primjenite zakone

Prema članu 3. stav (2) ovog Zakona. Visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi: “od 3 do 6 odsto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji”.

Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u Budžetu za 2019. godinu trebale bi dakle dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH. To daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh. privreda. Ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda, navode u Udruženju.

Kako naglašavaju, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštovanje Zakona o novčanim podrškama. Sve to zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja. No, obzirom da su početkom ove godine pomenuta dugovanja sanirana. Zahtijevaju da Vlada konačno počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)