Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica”

U Karanovcu, opština Petrovo održana je skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica”. Asocijacija okuplja sve registrovane uzgajivače matica sa prostora Republike Srpske koji matice proizvode u 15 reprocentara.

Na redovnoj skupštini izabran je novi predsjednik Asocijacije iz redova uzgajivača matica, Stanislav Nišić, te će u narednom periodu asocijacija da se preregistruje i sjedište iz Bijeljine prebaci na područje Banja Luke.

Pročitajte još...   Šljiva propada u BiH nakon obilnih kiša, Nijemci je odbili kupovati zbog loše kvalitete

Asocijacija u narednom periodu planira da pojača aktivnosti na promociji kranjske rase pčela i značaju odabira sertifikovanog genetskog materijala pri kupovini matica.

Cilj osnivanja Asocijacije jeste zaštita genetskog materijala autohtone rase kranjske medonosne pčele i unaprijeđenje selekcijskog procesa kroz kontrolisani uzgoj i ocjenjivanje proizvedenih matica. Na ovaj način kvalitet proizvedenih matica će konstantno da se poboljšava što će pozitivno da se odrazi na produktivnost pčelinjih društava, a na kraju i profitabilnost pčelarstva kao grane poljoprivrede. Sa druge strane Asocijacija bi trebalo da u narednom periodu preuzme odgovornost za kvalitet genetskog materijala, a sve u koordinaciji sa resornim Ministarstvom i naučnim institucijama u Republici Srpskoj, prije svega Poljoprivrednim fakultetom i Institutom za genetičke resurse, Univerziteta u Banja Luci.

Pročitajte još...   Objavljen Pravilnik o pčelarstvu koji sistemski uređuje tu oblast u FBiH

 

 

 

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Objavljen Pravilnik o uslovima podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu