Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica”

U Karanovcu, opština Petrovo održana je skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ”Carnica”. Asocijacija okuplja sve registrovane uzgajivače matica sa prostora Republike Srpske koji matice proizvode u 15 reprocentara.

Na redovnoj skupštini izabran je novi predsjednik Asocijacije iz redova uzgajivača matica, Stanislav Nišić, te će u narednom periodu asocijacija da se preregistruje i sjedište iz Bijeljine prebaci na područje Banja Luke.

Pročitajte još...   Da li ste probali brašno od tikve?

Asocijacija u narednom periodu planira da pojača aktivnosti na promociji kranjske rase pčela i značaju odabira sertifikovanog genetskog materijala pri kupovini matica.

Cilj osnivanja Asocijacije jeste zaštita genetskog materijala autohtone rase kranjske medonosne pčele i unaprijeđenje selekcijskog procesa kroz kontrolisani uzgoj i ocjenjivanje proizvedenih matica. Na ovaj način kvalitet proizvedenih matica će konstantno da se poboljšava što će pozitivno da se odrazi na produktivnost pčelinjih društava, a na kraju i profitabilnost pčelarstva kao grane poljoprivrede. Sa druge strane Asocijacija bi trebalo da u narednom periodu preuzme odgovornost za kvalitet genetskog materijala, a sve u koordinaciji sa resornim Ministarstvom i naučnim institucijama u Republici Srpskoj, prije svega Poljoprivrednim fakultetom i Institutom za genetičke resurse, Univerziteta u Banja Luci.

Pročitajte još...   Investirano 10 miliona KM za oporavak poljoprivrede

 

 

 

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća