Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda

Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda

U Banjoj Luci je danas otvorena „Krajiška kuća“, prva prodavnica poljoprivrednih proizvoda sa područja naše regije. Na policama ovog objekta nalazi se gotovo 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja Banje Luke i Krajine.

Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda

 

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je svečano otvorio „Krajišku kuću“, kazao je da je ovo lijep poklon gradu za njegov rođendan.

Banja Luka je i selo, i poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj. „Krajiška kuća“ je nešto autentično, čime želimo da podstaknemo domaću proizvodnju i promovišemo domaći proizvod, istakao je on.

Kako je naveo, u planu je proširenje ovog objekta odnosno uređenje novih objekata u kojima bi se prodavala roba nešto kraćeg roka trajanja.

Cilj nam je da se dalje razvija domaća proizvodnja, da imamo standardizaciju i kvalitet što je preduslov da proizvod privuče i domaćeg i stranog kupca, kazao je Radojičić.

On je najavio da je u planu da se „Krajiška kuća“ otvori i u Trebinju, kako bi se proizvodi odavde plasirali i na tržištu gdje tradicionalno ima puno gostiju.

Pročitajte još...   Održana konferencija "Brendiranje domaćih proizvoda"

Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda

Direktor  Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Draško Ilić rekao je da su uz veliku podršku Grada, otvorili objekat gdje će naši poljoprivredni proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

Očekujemo uvećanje broja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača i samim tim proizvoda koje će ovdje izlagati. Poljoprivredni proizvođači su dobili mjesto gdje mogu da izlože svoje proizvode,  a sugrađani i turisti mjesto gdje mogu kupiti domaći proizvode, zaključio je Ilić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  u Vladi RS, Boris Pašalić kazao je da je ovo lijepa ideja, koja ima za cilj da dovede u vezu proizvođače i potrošače.

Aktuelna situacija sa epidemijom korona virusa najbolje je pokazala koliko je važna proizvodnja hrane za jedan grad ili državu, naglasio je Pašalić.

Otvorena „Krajiška kuća“: Na policama 300 domaćih proizvoda

Na policama „Krajiške kuće“ kupci mogu da kupe isključivo domaće proizvode i hranu organskog porijekla, i to: sireve, med, čajeve, sokove, džemove, vina, rakije, suhomesnate proizvode, te veliki izbor kozmetičkih proizvoda kao što su melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično.

Pročitajte još...   Boris Pašalić novi Ministar poljoprivrede RS

Trenutno, radno vrijeme biće od 8 do 18 časova radnim danima, kako je i određeno odlukama Štaba za vanredne situacije.

Skupština grada je u decembru prošle godine dodijelila prostor Centru za razvoj i unapređenja sela za osnivanje „Krajiške kuće“ na Bulevaru cara Dušana, preko puta Tržnice.

U blizini „Krajiške kuće“ prošlog aprila je počela sa radom i „Hercegovačka kuća“ u Banjoj Luci, koja nudi posjetiocima proizvode iz velike gastronomske ponude Hercegovine – razne vrste vina, sireva, meda, čajeva, pršuta, slatkog i kiselog programa, kao i  prirodnu kozmetiku, proizvedenu bez vještačkih aditiva i aroma.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo