Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Njihova žetva je krenula, ali pandemija virusa korona i vanredne mjere su im svezale ruke. Proizvođači rezanog cvijeća hvataju se za glavu, sezona im je definitivno propala.

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Prilikom nedavne posjete Gradišci, potpisnik ovih redova upitao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, na koji način se može pomoći proizvođačima cvijeća, koji su posebno ugroženi.

Mi svi imamo neke poteškoće. Tržnice rade i cvjećari tu mogu plasirati dio svojih proizvoda. Jeste da je ograničenje kretanja na snazi  i da su naši cvjećari snabdijevali cvijećem čak i Hercegovinu, ne bih rekao da je ova sezona za njih propala, rekao je Pašalić.

Goran Rašković, najveći proizvođač rezanog cvijeća, koji je minule zime i ovoga proljeća čak išao i u proširenje proizvodnje, kaže da su tržnice mjesto gdje svoje proizvode mogu prodavati cvjećari, uzgajivači balkonskog , vrtnog i sobnog cvijeća za presađivanje, ali ne i proizvođači rezanog cvijeća.

Rezano cvijeće se ne može prodavati na zelenim pijacama, a tamo nemamo ni uslova za to. Nije to glamočki krompir. Meni svaki drugi dan za berbu ili rezanje pristigne po 500 kala. Za mene i moje kolege su najvažnije cvjećare, koje ne rade. Osim njih cvijeće smo prodavali i svadbenim salonima. Shvatamo situaciju i vanredne mjere, ali neko i nas mora shvatiti, jer smo uložili ogroman novac i rad i sada nam proizvodnja propada, rekao je Rašković.

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Ovaj veliki proizvođač cvijeća i ukrasnog bilja, koji ima deset velikih plastenika, opredijelio se za prodaju  na manje količine, aranžiranje, pakovanje i nešto agresivniju ponudu tržištu.

Moji poslovni partneri i saradnici nisu samo na području Laktaša , Banja Luke ili Gradiške, već i u Sarajevu, skoro u čitavoj Bosni. Svima nam je teško, ali ja bih volio kada bih ovo prvoklasno cvijeće mogao uskladištiti poput jabuke i krompira, zamrznuti poput graška ili pasterizovati kao sok ili povrće. Znamo da je hrana prioritet, ali i naše cvijeće, kale i gerberi, hranile su ne samo moju porodicu, već na desetine porodica koje rade u cvjećarama, širom naše zemlje, rekao je Goran Rašković, priželjkujući da će se prilikom prvog ublažavanja mjera  na dnevnom redu naći i cvjećare.

Možda bi veliki tržni centri mogli pomoći Goranu i njegovim kolegama, jer se i u ovom slučaju radi o domaćoj proizvodnji, koju u posljednje vrijeme s pravom favorizujemo.

Pročitajte još...   Mićić i Pašalić o nastavku izgradnje sistema za navodnjavanje i odbrani od poplava
Autor: Boško Grgić
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka