Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS prema Ministarstvu za spoljnu trgovinu BIH

Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS prema Ministarstvu za spoljnu trgovinu BIH

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković tvrdi da zaposleni u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH nemaju volje i znanja da zaštite domaće poljoprivredne proizvođače, jer je uvoz junećeg mesa porastao za više od dva puta, a svinjskog pet, prenose nezavisne.com

Marinković kaže da po ko zna koji put iz ovog ministarstva dezinformišu javnost o nemogućnosti zaštite domaće proizvodnje, saopšteno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Kažu da je povećan izvoz naših proizvoda i da nije ugrožena domaća proizvodnja. Zašto onda od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, konstantno imamo višak tovnih svinja i junadi na tržištu koje zadovoljavamo sa samo 20, odnosno 30 odsto potreba? Marinković pita u pismu upućenom Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

On je podsjetio da su u prethodnih nekoliko godina poljoprivrednici intenzivno upozoravali Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i Savjet ministara na ugroženost domaće poljoprivrede.

U našim nastojanjima smo imali nesebičnu podršku ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, privrednih komora koji su sa nama dostavili Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose podatke o prekomjernom uvozu i prinudno stvorenom višku žive stoke i voća u BiH. Nažalost, ništa nije vrijedilo, dodao je Marinković.

On je ponovio da nikada nije uvedena nijedna mjera zaštite domaće proizvodnje.

BiH je potpisnica sporazuma CEFTA, kao i Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, te svojevremeno i Hrvatska. Niti jednu od zemalja, osim BiH, CEFTA sporazum nije spriječio da zaštiti svoje proizvođače mjerom po slobodnom izboru, rekao je Marinković.

On je izrazio nadu da će u Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH konačno doći odgovorni ljudi koji razumiju probleme domaće proizvodnje i koji će, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala, konačno uvesti mjere zaštite domaćih proizvoda.

Marinković je u izjavi za rtrs.tv naglasio da je apsurd da se u decembru, januaru i februaru kada je najveća potražnja za svinjskim mesom, na tržištu pojavi višak 5-8 hiljada tovljenika, a čim stane izvoz junadi za Tursku, naše tržište bude prebukirano.

Ne tražimo, niti možemo tražiti zatvaranje granica, niti zabranu uvoza. Naprotiv, mi tražimo mjere koje će omogućiti u sezoni, kada pristižu naši poljoprivredni proizvodi, našim poljoprivrednim proizvođačima da mogu plasirati robu, dodaje Marinković.

A to nije teško uraditi, kažu u Savezu. Potrebno je, ističu, primijeniti odredbe Cefta i Sporazuma o stabilizaciji. Iz Ministarstva spoljne trgovine, u pismenom odgovoru tvrde da su samo jedan od subjekata u lancu. Odgovornost prebacuju na proizvođače.

Uz pribavljanje određenih podataka, u ovom slučaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, institucije koja ima isključivu nadležnost za poljoprivrednu proizvodnju. Teret dokazivanja ispunjenosti uslova za uvođenje zaštitnih mjera je na proizvođačima, stoji u pismu Ministarstva spoljne trgovine.

Vlada Srpske je u više navrata tražila da se uvedu dozvoljene mjere koje dozvoljovaju pojačanu kontrolu na granici, primjenu tz. necarinskih barijera koje primijenjuju i druge zemlje prilikom uvoza proizvoda, bolju kontrolu u smislu vaganja i testiranja proizvoda.

Uvođenje prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera, Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, žitarice i proizvode animalnog porijekla u skladu sa Evropskim standardima, samo su neke od mjera koje bi značajno umanjile probleme domaćih poljoprivrednika i poboljšale stanje u agraru.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Nema domaće jagode, moramo je uvoziti iz Grčke?!

Bijeljinski prerađivači voća i povrće ove godine nisu uspjeli otkupiti planirane količine jagoda za proizvodnju …

Komentariši