Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS prema Ministarstvu za spoljnu trgovinu BIH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS prema Ministarstvu za spoljnu trgovinu BIH

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković tvrdi da zaposleni u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH nemaju volje i znanja da zaštite domaće poljoprivredne proizvođače, jer je uvoz junećeg mesa porastao za više od dva puta, a svinjskog pet, prenose nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Marinković kaže da po ko zna koji put iz ovog ministarstva dezinformišu javnost o nemogućnosti zaštite domaće proizvodnje, saopšteno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Kažu da je povećan izvoz naših proizvoda i da nije ugrožena domaća proizvodnja. Zašto onda od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, konstantno imamo višak tovnih svinja i junadi na tržištu koje zadovoljavamo sa samo 20, odnosno 30 odsto potreba? Marinković pita u pismu upućenom Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

On je podsjetio da su u prethodnih nekoliko godina poljoprivrednici intenzivno upozoravali Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i Savjet ministara na ugroženost domaće poljoprivrede.

U našim nastojanjima smo imali nesebičnu podršku ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, privrednih komora koji su sa nama dostavili Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose podatke o prekomjernom uvozu i prinudno stvorenom višku žive stoke i voća u BiH. Nažalost, ništa nije vrijedilo, dodao je Marinković.

On je ponovio da nikada nije uvedena nijedna mjera zaštite domaće proizvodnje.

BiH je potpisnica sporazuma CEFTA, kao i Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, te svojevremeno i Hrvatska. Niti jednu od zemalja, osim BiH, CEFTA sporazum nije spriječio da zaštiti svoje proizvođače mjerom po slobodnom izboru, rekao je Marinković.

On je izrazio nadu da će u Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH konačno doći odgovorni ljudi koji razumiju probleme domaće proizvodnje i koji će, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala, konačno uvesti mjere zaštite domaćih proizvoda.

Pročitajte još...   BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Marinković je u izjavi za rtrs.tv naglasio da je apsurd da se u decembru, januaru i februaru kada je najveća potražnja za svinjskim mesom, na tržištu pojavi višak 5-8 hiljada tovljenika, a čim stane izvoz junadi za Tursku, naše tržište bude prebukirano.

Ne tražimo, niti možemo tražiti zatvaranje granica, niti zabranu uvoza. Naprotiv, mi tražimo mjere koje će omogućiti u sezoni, kada pristižu naši poljoprivredni proizvodi, našim poljoprivrednim proizvođačima da mogu plasirati robu, dodaje Marinković.

A to nije teško uraditi, kažu u Savezu. Potrebno je, ističu, primijeniti odredbe Cefta i Sporazuma o stabilizaciji. Iz Ministarstva spoljne trgovine, u pismenom odgovoru tvrde da su samo jedan od subjekata u lancu. Odgovornost prebacuju na proizvođače.

Uz pribavljanje određenih podataka, u ovom slučaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, institucije koja ima isključivu nadležnost za poljoprivrednu proizvodnju. Teret dokazivanja ispunjenosti uslova za uvođenje zaštitnih mjera je na proizvođačima, stoji u pismu Ministarstva spoljne trgovine.

Vlada Srpske je u više navrata tražila da se uvedu dozvoljene mjere koje dozvoljovaju pojačanu kontrolu na granici, primjenu tz. necarinskih barijera koje primijenjuju i druge zemlje prilikom uvoza proizvoda, bolju kontrolu u smislu vaganja i testiranja proizvoda.

Pročitajte još...   Uzgaja đulabije, sunamije, kolačare, trešnje u obliku srca

Uvođenje prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera, Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, žitarice i proizvode animalnog porijekla u skladu sa Evropskim standardima, samo su neke od mjera koje bi značajno umanjile probleme domaćih poljoprivrednika i poboljšale stanje u agraru.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)

Komentariši