Pašalić u radnoj posjeti prnjavorskom “Mladegs pak” (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić u radnoj posjeti prnjavorskom “Mladegs pak” (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris pašalić sa svojim timom posjetio je juče preduzeće “Mladegs pak” u Prnjavoru. Tom prilikom je obišao pogon za proizvodnju hrane i sa rukovodstvom razgovarao o uslovima poslovanja. 

Pašalić je istakao da ovo preduzeće ima stabilno tržište, dobru proizvodnju i kvalitetne proizvode, ali da im nedostaje poljoprivredno zemljište za proširenje proizvodnje.

Oni imaju želju i namjeru da dalje investiraju u preradu poljoprivrednih proizvoda jer sada dosta poluproizvoda nabaljaju na starnom tržišu. Naš je zadatak da zajedno sa lokalnom upravom obezbijedimo potrebne površine i o tome smo danas najviše razgovarali, rekao je Pašalić.

On je istakao da resorno ministarstvo već ima prijedlog rješenja koje bi uskoro moglo biti primjenjeno.

Vlasnik “Mladegs paka” Srđan Vrhovac naglasio je da preduzeće ulazi u novi projekat uzgoja i prerade paradajza.

Uzeli smo novu opremu koja radi 100 tona kečapa dnevno, pa nam je potrebna vlastita sirovina, ali i kooperantski odnosi. Potrebno nam je i minimalno 150 hektara zemljišta, ali tražimo 400 hektara zbog plodoreda, naglasio je Vrhovac.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji kaže da je “Mladegs pak” preduzeće sa višedecenijskim iskustvom i poslovnim rejtingom, koje je prošle godine ostvarilo prihod od 27 miliona KM.

Pročitajte još...   Obim trgovinske razmjene sa Turskom uskoro milijardu dolara

Tomaš kaže da će lokalna vlast u saradnji sa resornim ministarstvom naći način da se pronađe rješenje za potrebno zemljište, što bi omogućilo dalji razvoj firme.

Na području opštine Prnjavor ima više od 2.500 hekatara poljoprivrednog zemljišta, od čega se pod koncesiju i zakup može dati oko 1.300 hektara. Za ovu firmu bi bilo najinteresantnije poljoprivredno zemljište najvećim dijelom vezano za mjesnu zajednicu Štrpci s obzirom na to da na tim parcelama postoji mogućnost navodnjavanja, pojasnio je Tomaš.

On kaže da je proširenje ovog preduzeća i u interesu lokalne zajednice jer će se tako stvoriti uslovi za nova radna mjesta.

Pročitajte još...   Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara

Preduzeće “Mladegs pak” iz Prnjavora trenutno zapošljava više od 200 radnika. Proizvodni asortiman preduzeća se sastoji od 350 različitih artikala koje plasiraju na tržišta 20 zemalja širom svijeta. Raspolažu sa dva domaća brenda – “Bonito” i “Dominus”.

Izvor 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije