Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas tokom posjete voćnjacima Agroimpeksa u Јablanici kod Gradiške da je ovogodišnja sezona zadovoljavajuća, iako će rod voća biti manji nego prošle godine.

Prošle godine prinosi su bili veliki, ali je kvalitet voća bio lošiji. Možemo reći da sada imamo uspješnu godinu u voćarstvu.

On je istakao da voćarska proizvodnja može biti profitabilna i održiva i da se za voće može naći tržište, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i u inostranstvu.

U posljednje vrijeme našu jabuku i krušku plasiramo na rusko tržište i očekujemo da će to biti nastavljeno i u ovoj godini. U Republici Srpskoj ima oko 3.000 hektara zasada jubuke, prosječna godišnja proizvodnja je između 120.000 i 130.000 tona, a ove godine ćemo sigurno imati tu količinu.

On je istakao da je višegodišnje zasade potrebno obezbijediti od svih elementarnih nepogoda, kao što su grad, mraz i suša, koje su prisutne nekoliko godina.

Ministarstvo je pomoglo nabavku sistema za navodnjavanje i zaštitu od grada, a u narednom periodi ćemo izdvajati sve više sredstava za takvu opremu i mehanizaciju, nauštrb nekih drugih premija. Agrarni budžet se neće narušiti, na raspolaganju je 71 milion KM direktnih subvencija i može doći samo do preraspodjele tih sredstava, a nikako do umanjenja.

Ponos Gradiške

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je zajedno sa Pašalićem obišao voćnjak “Agroimpeksa”, rekao je da ova firma ima uređene voćnjake u skladu sa svim evropskim standardima, što je na ponos i Gradiške i Republike Srpske.

To pokazuje da imamo ljude koji su spremni da primijene najsavremenije tehnologije u voćarstvu i da dobiju najveći prinos.

On je istakao da Gradiška ima potencijal da, kao što je Toskana napravila brend od vinove loze, u Potkozarskom kraju napravi prepoznatljiv brendirani proizvod jabuke, šljive, ali i proizvoda od ovog voća.

Pročitajte još...   Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Šef proizvodnje u Agroimpeksu Bojana Bokan navela je da ova kompanija posjeduje 350 hektara voćnjaka, od čega je 200 hektara pod zasadima jabuke i 110 hektara kruške.

U toku je berba voća, imamo velike količine, ali nažalost i veliki problem da obezbijedimo radnu snagu za berbu i da dovedemo proizvodnju do konačnog rezultata.

Ona je dodala da svojim sezonskim radnicima obezbjeđuju dobre dnevnice i tople obroke, ali da i pored toga teško mogu naći radnike.

Pročitajte još...   Zaštita rasada povrća

Bokanova je istakla da voće izvoze pretežno na rusko tržište, da nije lako postići sve standarde koje zahtijeva strani kupac, ali da, ipak, uspijevaju u tome.

Pašalić i Adžić posjetili su danas i voćnjak Mladena Majdanca u Turjaku.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka