Kompleti za pčelare početnike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kompleti za pčelare početnike

Agrarni fond Trebinje podijelio je stotinu košnica, odnosno po pet pčelarskih paketa s košnicama i satnim osnovama za 20 trebinjskih pčelara početnika, za šta je iz gradskog budžeta, planiranog za 2019. godinu, izdvojeno 10.500 KM.

Na javni poziv mogli su konkurisati samo oni pčelari koji imaju od jednog do 20 društava, što se smatra početničkim pčelarstvom, pa je takvim pčelarima potrebna pomoć da razvijaju svoje pčelinjake.

kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

Podsjećajući da su u Agrarnom fondu i ranije realizovali ovakve projekte pomoći pčelarima početnicima, on je kazao da je sva oprema nabavljena od lokalnih firmi, na koji se način želi podržati i lokalna radinost.

Pročitajte još...   Pčele zbog vremenskih prilika nemaju hrane

U pitanju je komplet košnica koji podrazumijeva ram, dvije kocke, poklopac, hranilicu i podnjaču, što je, prema riječima Obrada Ninkovića, predsjednika Pčelarskog udruženja “Leotar”, s kojim se odranije realizuje ovaj program, dobar podsticaj mladim pčelarima.

Mi smo za mlade pčelare iz našeg udruženja obezbjeđivali i besplatnu edukaciju u pčelarenju, kako bismo ih naučili da se na što bolji i kvalitetniji način bave pčelarstovom, a ova oprema će im i te kako dobro doći.

I pčelari početnici su saglasni o tome da će imati veliku korist od novih košnica.

Ne radimo ni supruga ni ja, sin nam je na fakultetu, a ovo je prva donacija koju smo u životu dobili, pa onda možete zamisliti koliko će mi sve ovo značiti i koliko smo zahvalni na pomoći.

Rekao je pčelar početnik Željko Ninković iz trebinjskog sela Necvijeće.

Pročitajte još...   Dane Malešević, pčelarstvo kao bijeg od politike

S njim su se složili i ostali pčelari i zahvalili na donaciji.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

1 Comment

Comments are closed.