Stjenica pustoši šume i prijeti voćnjacima | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Stjenica pustoši šume i prijeti voćnjacima

Hrastova mrežasta stjenica, insekt štetočina, pojavila se u šumama u regionu, pa tako i u RS, a voćari iz Potkozarja strahuju da bi mogla da se preseli i na njihove parcele.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da zasad nije bilo štete na voćnjacima, ali voćari pretpostavljaju da bi se to moglo dogoditi već naredne godine, odnosno da bi u proljeće mogli imati veliki problem s ovim insektima.

Kod planine Kozare, podsjeća Dojčinović, šume su uz same voćnjake, što je jedan od razloga zbog kojeg strahuju.

Stjenice su već prešle na kupinu, na malinu, na divlju jabuku. Inistitut je izvršio analizu, izašli su na teren i uzeli su uzorke.

Voćari u strahu

Dodaje da hrastovih mrežastih stjenica već ima u šumama, dok su voćari već imali iskustva sa drvenarom, zbog čega strahuju da bi im se i sada moglo dogoditi slično.

Kad im nestane hrane, oni prelaze na voćke. Želimo da upozorimo da se preduzmu neke mjere, jer je u Potkozarju intenzivna voćarska proizvodnja, a okruženo je šumom.

Ističe da je u toj šumi dosta hrasta, što ih dodatno brine.

Bojimo se da će to preći na voćnjake, a to je jako skupa zaštita, koju mi ne možemo sami da iznesemo.

Komentarišući probleme koji su se, usljed pojave ovog insekta, pojavili u šumama, on ističe da je žir otpao prije nego što je trebalo.

Vidimo da su biljke na izdisaju i da im nedostaje hrane i vode. Na jednom stablu nije jedan insekt, nego milioni. Ima ih po stotinu na jednom listu.

Cijeli region u problemu

Naveo je Dojčinović te dodao da smatra da je ovakav problem evidentan u cijelom regionu, a na šta su uticale klimatske promjene.

Pročitajte još...   U opštini Teslić nema ko da bere šljive

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su oni upoznati s pojavom ovih insekata.

Tražili smo detaljnu informaciju od preduzeća ‘Šume RS”.

Istakao je Macanović te dodao da očekuju da će ova informacija u najskorije vrijeme stići do Ministarstva.

Pročitajte još...   Katastrofalna godina za bh. šljivu: Mali prinosi i loš kvalitet zadali glavobolje voćarima

Ističe da su predstavnici Poljoprivrednog institutu RS otišli na teren i utvrdiće da li se hrastova mrežasta stjenica proširila na voće ili je u pitanju sporadična pojava na hrastovom drvetu, kao što joj samo ime govori. Informacije iz Poljoprivrednog instituta RS nismo uspjeli dobiti.

Po dostupnim informacijama, štete od ovih insekata manifestiraju se u sušenju i preranom opadanju listova. Podsjetimo, hrastova mrežasta stjenica pojavila se i na području Mačve, a tada je upozoreno da je u pitanju potencijalno invazivna vrsta, tako da se može očekivati njeno širenje po teritoriji čitave Srbije. Inače, ovaj insekt u Hrvatskoj se pojavio 2013. godine.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka