Subota , 4 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Skladištenje voća važno, koliko i proizvodnja

Skladištenje voća važno, koliko i proizvodnja

Voćari u Srpskoj proizvode kvalitetno voće i postižu visoke prinose, ali mali broj ima uslove za kvaliteno skladištenje. Pravilnim načinom berbe i čuvanja roda smanjuju se gubici, postiže profitabilnost i kvalitetan plasman.

O savremenim tehnologijama branja i čuvanja voća, Ministarstvo poljoprivrede projektom “Farma 2”, organizovalo je stručno predavanje voćarima iz Ugljevika.

Majevica je voćarski kraj u kojem dominira šljiva, a posljednjih desetak godina podignuti su brojni zasadi i drugih voćnih vrsta. Zbog nedostatka adekvatnih hladnjača u kojima bi čuvali voće i prodavali po povoljnijoj cijeni,ugljevički voćari često ostaju bez pristojne zarade.

Mislim da ćemo morati ulagati u nove tehnologije, jer bez prodavanja šljive po bojim cijenama ne vrijedi raditi, a uvijek u sezoni, kada je vrh proizvodnje, svi imamo šljivu, tada čak ne bude ni tražena.

Kaže Darko Milošević iz Tutnjevca.

Greške

Predavač Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da voćari u velikoj mjeri griješe kada se određuje momenat berbe i način rashlađivanja voća zbog čega trpe gubitke.

I neshvatanje važnosti brzog rashlađivanja plodova i tog hladnog lanca od berbe do hladnjače koji treba da bude što kraći što brži da plodovi ne bi brzo propadali.

Rekao je dr Nenad Magazin, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Sada ugljevički voćari skladište rod u hladnjače koje su na nivou običnog frižidera u kojima šljivu mogu čuvati maksimalno mjesec dana. U savremenim hladnjačama šljiva se kvalitetno čuva tri mjeseca, a jabuka se može čuvati godinu dana da ne izgubi na kvalitetu. To su ulo hladnjače u kojima se može kontrolisati sastav gasova čime se postiže dugotrajno čuvanje. Takve hladnjače imaju voćari u Gradišci.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Alarmantno stanje u voćarstvu Srpske

Na području Potkozarja, kao i cijeloj Republici Srpskoj, svake godine drastično se smanjuju površine pod …