Skladištenje voća važno, koliko i proizvodnja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Skladištenje voća važno, koliko i proizvodnja

Voćari u Srpskoj proizvode kvalitetno voće i postižu visoke prinose, ali mali broj ima uslove za kvaliteno skladištenje. Pravilnim načinom berbe i čuvanja roda smanjuju se gubici, postiže profitabilnost i kvalitetan plasman.

O savremenim tehnologijama branja i čuvanja voća, Ministarstvo poljoprivrede projektom “Farma 2”, organizovalo je stručno predavanje voćarima iz Ugljevika.

Majevica je voćarski kraj u kojem dominira šljiva, a posljednjih desetak godina podignuti su brojni zasadi i drugih voćnih vrsta. Zbog nedostatka adekvatnih hladnjača u kojima bi čuvali voće i prodavali po povoljnijoj cijeni,ugljevički voćari često ostaju bez pristojne zarade.

Mislim da ćemo morati ulagati u nove tehnologije, jer bez prodavanja šljive po bojim cijenama ne vrijedi raditi, a uvijek u sezoni, kada je vrh proizvodnje, svi imamo šljivu, tada čak ne bude ni tražena.

Kaže Darko Milošević iz Tutnjevca.

Pročitajte još...   Statistika kaže "poljoprivreda otporna na krizu"

Greške

Predavač Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da voćari u velikoj mjeri griješe kada se određuje momenat berbe i način rashlađivanja voća zbog čega trpe gubitke.

I neshvatanje važnosti brzog rashlađivanja plodova i tog hladnog lanca od berbe do hladnjače koji treba da bude što kraći što brži da plodovi ne bi brzo propadali.

Rekao je dr Nenad Magazin, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Pročitajte još...   BiH odobren izvoz govedine u UAE

Sada ugljevički voćari skladište rod u hladnjače koje su na nivou običnog frižidera u kojima šljivu mogu čuvati maksimalno mjesec dana. U savremenim hladnjačama šljiva se kvalitetno čuva tri mjeseca, a jabuka se može čuvati godinu dana da ne izgubi na kvalitetu. To su ulo hladnjače u kojima se može kontrolisati sastav gasova čime se postiže dugotrajno čuvanje. Takve hladnjače imaju voćari u Gradišci.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH