Mrazevi smanjili urod grožđa | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Mrazevi smanjili urod grožđa

Ovogodišnje vremenske neprilike negativno su se odrazile na urod gotovo svih vrsta voća, a ova konstatacija vrijedi i za vinovu lozu, kojoj su naštetili aprilski mrazevi i loše vrijeme tokom maja.

Poznati bihaćki vinogradar Marijan Mihić kaže kako ove godine očekuje skroman urod od svega dvadesetak posto grožđa u odnosu na optimalan prinos.

Mihić dodaje da će se ovogodišnja berba znatno razlikovati od nekoliko prethodnih, kada je brao i preko tonu grožđa iz vlastitog vinograda.

Tradicija od sedam decenija

Kaže da trenutno na tri dunuma zemljišta uzgaja 550 čokota grožđa od kojeg proizvodi vino crni pinot, te da njeguje tradiciju vinogradarstva koju je njegova porodica u naselju Vedro Polje počela prije duže od sedam decenija.

Sredinom aprila mrazevi su uništili mlade izdanke. Još jedan problem je što tokom proljeća vladaju velike temperaturne oscilacije i to zavarava voćke.

Dodaje da zaštita vinove loze zahtijeva veću investiciju, a da je u sadašnjim ekonomskim prilikama za to teško osigurati sredstva.

Prije smo na tim površinama dobijali oko tonu grožđa, što kad se preračuna u vino, iznosi oko 600 litara, a sada će biti puno manje. Ipak, čovjek mora biti zadovoljan i onim što ima.

Prije sedam godina dobio je poticaj Ministarstva poljoprivrede USK u iznosu 3.000 maraka. Iako je to, kaže, bio skroman iznos, značajno mu je pomogao u nabavci đubriva, repromaterijala i preparata za zaštitu.

Pročitajte još...   Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine

Porodični posao

Budući da je penzioner, Mihić sve slobodno vrijeme provodi u vinogradu, a kad zatreba, u poslovima oko vinograda pomaže mu supruga Jelena. Kaže da je ovo područje poznato po uzgoju vinove loze i da u Vedrom Polju ima još onih koji je uzgajaju i bore se protiv svih nedaća kako bi vinogradarstvo opstalo.

Ovo nije veliki kombinat koji proizvodi velike količine vina. To je 600 do 700 litara u najboljem slučaju, što je dovoljno tokom godine da ga imamo za svoje potrebe, da možemo počastiti svoje kumove i prijatelje. Vino je veoma dobre kvalitete, pa uspijemo prodati sve dodatne količine kada ih bude.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice