Iako su pasulj i kupus sa sjeverozapada Srpske provjereno odličnog kvaliteta, tek rijetki uzgajivači bave se proizvodnjom ovih kultura. Porodica Vlajnić iz Ličana kod Kozarske Dubice pasulj proizvodi pet godina. Kako kažu, ova proizvodnja omogućava vrlo dobru zaradu. Isto tvrdi i Rajko Јoškić iz Hašana kod Krupe na Uni, koji porodicu izdržava uzgajajući kupus.
Na imanju porodice Vlajnić, jedne od rijetkih koja se na ovim prostorima bavi proizvodnjom pasulja, branje je završeno.
Nakon toga, pasulj se ručno prebire.
Zrno po zrno, kilogram po kilogram. Ovogodišnji prinos bio je oko 20 tona, pa će ovaj mukotrpan posao trajati danima.
Angažovani su i sezonski radnici.
Ovdje radimo već četvrtu sedmicu. Dolazimo oko pola 8 ujutro i naš radni dan traje do 18 časova.
Kaže Milena Grbavac, sezonski radnik iz Draksenića.
Priprema za narednu sezonu
Za to vrijeme, Draško Vlajnić parcele priprema za narednu sezonu.
Naše podneblje i kvalitet zemljišta pogoduju uzgoju pasulja, međutim, kao i za svaku kulturu, za uzgoj je potrebno obezbijediti određene uslove koji će omogućiti dobar prinos, ističe Draško.
Uprkos tome što zahtijeva velika odricanja, ova proizvodnja i te kako se isplati.
Koliko god da je težak, pasulj je za mene najbolji za proizvodnju.
Priča Draško Vlajnić iz MZ Ličani.
S druge strane, u Hašanima, kod Krupe na Uni, porodica Јakšić bavi se proizvodnjom kupusa.
Kupus iz Hašana proizvodi se bez primjene zaštitnih sredstava, pa je kvalitet – zagarantovan. Sve proizvedeno, brzo pronađe kupce.
Ovu proizvodnju stimuliše i opština Krupa na Uni.
Plodna zemlja i povoljna klima, veliki su potencijal ovog dijela Srpske. Pasulj i kupus možda su i adut iz rukava za otvaranje novih radnih mjesta. Nedostaje još samo jedno – da se investitori u ovoj oblasti okrenu Podgrmeču i Potkozarju.