Prekomjeran uvoz nagomilao višak junadi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prekomjeran uvoz nagomilao višak junadi

Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najavilo je da će subvencionisati interventni otkup junadi u RS i tako pomoći proizvođačima da prodaju tržišni višak junadi, dok poljoprivrednici smatraju da je višak nastao usljed prekomjernog uvoza ovog mesa te da ova mjera neće trajno riješiti problem.

Vlada, odnosno Ministarstvo će pomoći proizvođačima da prodaju tržišni višak junadi, tako što je dogovoren interventni otkup s domaćim mesoprerađivačima.

Kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kako su istakli, Ministarstvo će obezbijediti dva miliona KM kako bi se subvencionisao ovaj otkup i riješio gorući problem stočara.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je interventni otkup trenutna mjera, koja će poljoprivrednicima riještiti samo trenutni višak junadi.

Imali smo i interventne otkupe svinja, ali se ništa kasnije nije bitnije promijenilo, što znači da je problem u onom na šta stalno ukazujemo, a to je prekomjerni i nekontrolisani uvoz koji guši našu poljoprivrednu proizvodnju.

Najavio je da će poljoprivrednici resornom ministarstvu uputiti dopis i tražiti sastanak upravo u vezi s interventnim otkupom te da će zahtijevati aktivno učešće poljoprivrednika pri odabiru i pri dogovaranju načina interventnog otkupa.

Ono što treba dugoročno uraditi i što stalno ponavljamo je zaštita domaće proizvodnje. Nažalost, mnogi poljoprivrednici neće preživjeti u onom radnom smislu, da dočekaju taj dan kada ćemo dobiti konačno zaštitne mjere i kada će uvoz mesa na naše tržište biti sveden na mjeru potrebnu za preradu.

Meso za potrebe BiH

Kako je istakao, prema trenutnim kapacitetima, domaći proizvođači mogu proizvesti svinjskog i juneće mesa za kompletne potrebe BiH.

Pročitajte još...   Karbokalk, iako je besplatan poljoprivrednici ga ne koriste

Iako je nedavno bilo riječi o tome da neformiranje vlasti u BiH koči izvoz junadi u Tursku, zbog čega je, kako je navedeno, nastao pomenuti višak, Marinković ističe da je to samo trenutni problem.

Sistemski problem je upravo u tom prekomjernom uvozu i to traje već preko deset godina.

Istakao je da bi, kada bi imali uredno tržište i dobar plasman na domaćem tržištu, poljoprivredni proizvođači za veoma kratko vrijeme podigli domaću prozvodnju i podmirili domaće potrebe u obimu većem od 70 odsto, kada su u pitanju svinjsko i juneće meso.

Pročitajte još...   Podsticaj malinarima

I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, tvrdi da je višak junećeg mesa nastao zbog prekomjernog uvoza.

Mora biti donesena mjera zaštite prema domaćoj proizvodnji. Ministarstvo pokušava da spasi što se spasiti može, ali to je daleko od rješenja i neće riještiti probleme tovljača junadi u RS, a ni u BiH.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, smatra da je interventni otkup trebalo da bude organizovan još prije četiri mjeseca.

To je dobra mjera. Predlagao sam još ranije da Ministarstvo izvrši interventni otkup. Pšenica, mlijeko i meso bi morali biti proglašeni strateškim proizvodima.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Domaća soja dobija podršku

Agro vijesti

Nisu glasali za prelevmane, a evo i zašto