PD Semberija povećava ulaganja u mljekarstvo (VIDEO)
Agro vijesti

PD Semberija povećava ulaganja u mljekarstvo (VIDEO)

PD Semberija, lider u proizvodnji žitarica i uljarica, kao i sjemenskog kukuruza, sve više je usmjereno na povećanje proizvodnje mlijeka. 

PD Semberija

Isporuče 7.200 litara mlijeka dnevno, a do kraja godine proizvodnju bi trebalo da povećaju za dodatnih 20 odsto. U razvoju mljekarstva imaju i podršku resornog ministarstva u Vladi Srpske.

Predstavnici Poljoprivrednog dobra Semberija kupili su u Francuskoj novih 66 junica simentalske rase, tako da će do kraja godine imati 400 krava u muži. Dnevno proizvode 7.200 litara mlijeka koje otkupljuje mljekara iz Gradačca.

Branimir Andrić direktor PD Semberija kaže da je proizvodnja mlijeka kompleksan proces.

Proizvodnja mlijeka je jedan vrlo kompleksan i širok proces koji veže za sebe mnogo ratarstva i veže mnogo benefita za ratarsku proizvodnju, vezano za stajnjak, vezano za đubrenje njiva, za reprodukciju , odnosno proizvodnju muške teladi. istakao je Andrić.

Proizvodnja mlijeka ključna je za razvoj poljoprivrede smatraju i u resornom ministarstvu. Prošle godine je proizvedeno i premirano 127 miliona litara mlijeka. Značajna sredstva iz agrarnog fonda se izdvajaju za kupovinu mehanizacije.

Pročitajte još...   Od mlijeka se može živjeti, ali treba znati kako

Zoran Maletić pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske rekao je mlijeko mora biti standardnog kvaliteta kako bi se ostvarili podsticaji.

Kad je to u pitanju dajemo kapitalne investicije za nabavku kompletne mehanizacije i sve ono što ide kroz kapitalne i dajemo premiju od 25 pfeninga po litru proizvedenog mlijeka. To mlijeko mora biti mlijeko standardnog kvaliteta da bi se ostvarili ti podsticaji, kaže Maletić.

Na imanjima PD Semberija proizvodi se potrebna stočna hrana. Pod ratarskim kuturama imaju 2.200 hektara. Riječ je o intenzivnoj proizvodnji za koju su obezbijeđeni i sistemi za navodnjavanje najvećeg kapaciteta u Srpskoj. Ove godine osim 520 hektara pšenice, isto toliko soje i 600 hektara merkantilnog kukuruza imaju i 280 hektara sjemenskog kukuruza. Nakon privatizacije ovo poljoprivredno dobro je zaposlilo desetak novih radnika-tako da sada ima 97 zaposlenih.

Pročitajte još...   Mljekari gase farme, voćari i povrtlari smanjuju zasade

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Objavljen Pravilnik o uslovima podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu

Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine