Prerada borovnice kao porodični posao | Agroportal.ba
Agro reportaže

Prerada borovnice kao porodični posao

Već punih pet godina porodica Sušić iz naselja Vikići, kod Bihaća, uspješno se bavi proizvodnjom borovnice. A zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede FBiH, kroz projekat IFAD, koji pomaže razvoju poljoprivrednog sektora, nabavili su opremu za preradu i proizvodnju sokova i džemova.

borovnice

Foto: Ilustracija

Širenje proizvodnje

Prema riječima Nusreta Sušića, do sada su cjelokupan urod borovnice u svježem obliku prodavali otkupljivačima, a sada će moći proizvoditi vlastite proizvode.

Ovo će nam omogućiti da našu borovnicu u obliku finalnog proizvoda ponudimo domaćem tržištu, a planiramo zaposliti i nove radnike, kaže Sušić.

Borovnice su tražene na tržištu

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona nije se odrazila na proizvodnju i otkup borovnice koja je i dalje veoma tražena. Tokom protekle godine proizveli su oko 11,5 tona ovog bobičastog voća koje uzgajaju u obliku grmova na površini od 25 dunuma.

Radi se o potpuno zdravom i ekološkom proizvodu, jer se borovnica uzgaja bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata, u saksijama s posebnom vrstom zemlje, kaže Sušić.

Velika zarada ali i troškovi

Ističe kako se s normalnim prinosom mjesečno po hektaru može zaraditi oko 10.000 maraka, ali ističe kako uzgoj nije ni jeftin, ni jednostavan.

Uzgajanje borovnice mnogo se razlikuje od uzgoja drugih voćaka. Jako je osjetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahtijeva konstantnu pažnju, okopavanje, navodnjavanje, ali i nabavku kvalitetnih sadnica. Prva zarada može se očekivati tek nakon tri godine. Ako se sve uradi kako treba, po jednom hektaru prosječno može da se dobije oko 15 tona borovnice, objašnjava Sušić.

Velika potražnja

Dodaje kako se posljednjih godina na evropskom tržištu odjednom pojavila velika potražnja za plodovima borovnice te da je prednost u tome da ova kultura jedino na našim prostorima uspijeva u junu i julu, kada zbog nestašice na tržištu dostiže i najvišu cijenu.

Pročitajte još...   Ukrinski sirevi uskoro dostupni u cijeloj BiH

Nutricionisti kažu kako ovo bobičasto voće sadrži supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca, a njihovo konzumiranje pridonosi boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.

Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju na sadnju i uzgoj borovnice, a pretpostavlja se kako je ovom kulturom trenutno zasađeno više od sedam hektara zemljišne površine, kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine

Agro reportaže

Bašići uzgajaju ribe od milion dolara