Peradarima u BiH neophodna pomoć države za opstanak | Agroportal.ba
Agro vijesti

Peradarima u BiH neophodna pomoć države za opstanak

Kupovinom domaćih proizvoda građani Bosne i Hercegovine mogu pomoći u očuvanju domaće proizvodnje, kažu u Koordinacijskom odboru peradara/živinara Bosne i Hercegovine. Od države su zatražili bržu reakciju, kako bi prevazišli probleme koji su pogodili ovaj sektor bh. privrede, kao i ekonomiju u cjelini.

Ulažući ogromne napore i angažujući unutrašnje rezerve, proizvođači peradi, među kojima je i Mesud Pinjo, nastavili su da proizvode i plasiraju na tržište dovoljne količine proizvoda. Međutim, veliki problem stvara neuređenost državnog sistema koji je sve svoje manjkavosti pokazao u vrjeme pandemije, kaže Mesud.

Past će kupovna moć, ogroman broj stanovništva ne radi, turizam, hoteli, hotelijerstvo ne uzima naše proizvode. I mi već sad imamo problem. E sad, da mi imamo državu kakvu treba, i da imamo ministarstva kako treba, mi bi imali već robne rezerve i država bi otkupila naš proizvod.

Mjere koje su do sada preduzeli država i entiteti nisu ni približno dovoljne da se saniraju sve posljedice krize, te su proizvođači zabrinuti da li će uopšte moći opstati i nastaviti rad ako ovakva situacija potraje.

U našem sektoru je veliki broj firmi koji to neće moći podnijeti i koje to ne mogu izdržati. Iz tog razloga ta reakcija države mora biti promptnija, mora biti brža, jer bojim se da ćemo u jednom momentu doći do omenta kada će određene firme morati zaustaviti, ako u međuvremenu država ne bi neki konkretan potez povukla i direktno pomogla ovim preduzećima.

Naglašava Edin Jabandžić iz Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH.

Pročitajte još...   Mirjanić i Mićić o izdavanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske

Došlo je do pada kupovne moći uz iste ili niže cijene gotovih proizvoda. Uz sve navedeno, kalkulacija proizvodnje je negativna, te je potrebno obezbijediti i značajno veća obrtna sredstva.

Nismo imali nikakvih intervencija, nismo imali nikakvog ograničenja inputa ili sirovina, a bili smo prinuđeni da zadržimo cijene. Mi smo kao firme iz ove branše održali nivo cijena, održali urednu snabdjevenost tržišta uz velike napore.

Kaže Predrag Miličić iz Koodinacionog odbora.

Pročitajte još...   Živinari BiH zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe uvoza

Sektor peradarstva zapošljava 20.000 radnika, koji su još na svojim radnim mjestima, ali mnoge firme neće još dugo moći izdržati bez podrške države. Stoga, apeluju na smanjenje nameta, povećanje stimulacije proizvodnje, obezbjeđenje povoljnijih uslova finansiranja i poručuju: kupujmo domaće !

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica