Pod usjevima tek svaki četvrti hektar u USK | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pod usjevima tek svaki četvrti hektar u USK

U toku proljetne sjetve na području Unsko-sanskog kantona biće ukupno zasijano oko 27.000 hektara zemljišta, što je tek oko 26 posto u odnosu na ukupne obradive površine u ovome kantonu, koje iznose oko 195.000 hektara.

 
Prema riječima Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede u Vladi USK, radi se o sumiranim podacima dobijenim od nadležnih općinskih službi.

On je dodao kako se ne radi o nekom bitnom smanjenju zasijanih površina u odnosu na proteklu godinu, ali da je ovaj podatak poražavajući ako se imaju u vidu ogromne površine koje neće biti obrađene.

Uz jesenju sjetvu to je ukupno oko 36.000 hektara, što je manje za jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše površina planira se za kukuruz, od povrća za krompir, a od krmnog bilja za silažni kukuruz.

Rekao je Kulenović.

Pročitajte još...   Banja Luka: Poziv poljoprivrednim proizvođačima, prijavite se za podsticaje

Istakao je kako budžet još nije usvojen pa ne može dati precizne podatke o podsticajima, ali da bi iznos trebalo da bude veći u odnosu na proteklu godinu.

Prema njegovim riječima, prioritet u narednom periodu je donošenje strategije za efikasnije korištenje poljoprivrednih resursa na način da se podstiče animalna i biljna proizvodnja te uvedu olakšice i subvencije za mlade poljoprivredne proizvođače koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Predstavnici udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u USK nedavno su istakli kako su najveći problemi u sektoru ovdašnjeg agrara nedostatak radne snage, nedovoljni podsticaji i zakonska neuređenost.

U narednom periodu moramo zajednički raditi na uvođenju evropskih standarda, moramo modernizovati farme i pripremati projekte koje ćemo aplicirati finansijskim fondovima Evropske unije. Sve te aktivnosti su neophodne kako bismo ljude zadržali u oblasti poljoprivrede, jer se farme suočavaju sa nedostatkom radnika.

Istakao je Kulenović.

Pročitajte još...   Brčko: Poziv za dostavljanje komentara na Prednacrt pravilnika za podsticaje u poljoprivredi

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. godine do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske