Pod usjevima tek svaki četvrti hektar u USK | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pod usjevima tek svaki četvrti hektar u USK

U toku proljetne sjetve na području Unsko-sanskog kantona biće ukupno zasijano oko 27.000 hektara zemljišta, što je tek oko 26 posto u odnosu na ukupne obradive površine u ovome kantonu, koje iznose oko 195.000 hektara.

 
Prema riječima Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede u Vladi USK, radi se o sumiranim podacima dobijenim od nadležnih općinskih službi.

On je dodao kako se ne radi o nekom bitnom smanjenju zasijanih površina u odnosu na proteklu godinu, ali da je ovaj podatak poražavajući ako se imaju u vidu ogromne površine koje neće biti obrađene.

Uz jesenju sjetvu to je ukupno oko 36.000 hektara, što je manje za jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše površina planira se za kukuruz, od povrća za krompir, a od krmnog bilja za silažni kukuruz.

Rekao je Kulenović.

Pročitajte još...   Srbačka borovnica čeka proboj na strano tržište

Istakao je kako budžet još nije usvojen pa ne može dati precizne podatke o podsticajima, ali da bi iznos trebalo da bude veći u odnosu na proteklu godinu.

Prema njegovim riječima, prioritet u narednom periodu je donošenje strategije za efikasnije korištenje poljoprivrednih resursa na način da se podstiče animalna i biljna proizvodnja te uvedu olakšice i subvencije za mlade poljoprivredne proizvođače koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Predstavnici udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u USK nedavno su istakli kako su najveći problemi u sektoru ovdašnjeg agrara nedostatak radne snage, nedovoljni podsticaji i zakonska neuređenost.

U narednom periodu moramo zajednički raditi na uvođenju evropskih standarda, moramo modernizovati farme i pripremati projekte koje ćemo aplicirati finansijskim fondovima Evropske unije. Sve te aktivnosti su neophodne kako bismo ljude zadržali u oblasti poljoprivrede, jer se farme suočavaju sa nedostatkom radnika.

Istakao je Kulenović.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 28.11.2017.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. godine do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)