Ugrožena proizvodnja duvana u Semberiji i Majevici | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugrožena proizvodnja duvana u Semberiji i Majevici

Proizvođači duvana u Semberiji i Posavini rizikuju da ugase proizvodnju, jer su njihovi zahtjevi i protesti zbog obračuna PDV-a, ostali bez odgovora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz istih razloga, ni preduzeće Duvan iz Bijeljine ne može da organizuje ovogodišnju proizvodnju .

Hoće li hiljade hektara zemljišta, koja su decenijama bila pod duvanom u Semberiji i Posavini, ovog proljeća zarasti u korov? Ni proizvođači ni otkupljivači nemaju izbora, jer ih je Uprava za indirektno oporezivanje selektivno oporezovala, na način, tvrde, koji se ne primjenjuje nigdje više u BiH.

Oni indirektno žele da unište proizviodnju duvana, a proizvodnja duvana je resurs Republike Srspke. Ukupna proizvidnja duvana je 98 % u Republici Srpskoj i vjerovatno da je to neki projekta, prvenstveno regionalnog centra Tuzla, koji iz nama neobjašnjivih razloga žele da ovu proizvodnju ukinu.

Istakao je Svetozar Mihajlović direktor Duvan d.o.o.

Pročitajte još...   Kvalitetan krompir raste pored Une

Zbog toga bijeljinsko preduzeće Duvan, ove godine ne može ugovoriti proizvodnju duvana sa dosadašnjih 180 kooperanata iz Semberije i Posavine. Bato Perić iz Ljeljenče samo u sušare uložio je više od sedamdeset hiljada maraka.

Neću moći da radim ako ostane ovako kako su oni nametnuli – da svih 209 sjemenki nikne i da se ostvari po 62 grama. To je nemoguće.

Smatra Perić.

Neprihvatljivo je da inspektori Uprave u Tuzli obračunavaju PDV drugačije od inspektora u Banjaluci, poručuju duvanari i traže od resornog ministarstva da se uključi u rješavanje problema.

Pokušavamo to riješiti na najbolji način. Znamo koliko je to problem poljoprivrednicima i otkupljivačima. Što se tiče Srpske mi smo i mijenjali zakon kako bi posrednicima u proizvodnji, odnosno organizatorima omogućili doradu duvana kako bi mogli lakše da prodaju na tržištu.

Naveo je Zoran Maletić pomoćnik ministar za poljoprivredu.

Pročitajte još...   Semberija: Hiljade utovljenih bikova nema ko da kupi

UIO BiH u Tuzli oprezovala je duvanare prema količini sjemenskog materijala, pa su razlike u finalnoj proizvodnji okarakterisane kao roba za crno tržište, podsjećaju naši sagovornici i pitaju se zašto ni jednog otkupljivača nema u Hercegovini.

Dospjela dugovanja preduzeća Duvan prema upravi, iznose više stotina hiljada maraka, što će ovo preduzeće, kažu njegovi vlasnici, dovesti pred zatvaranje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)