Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

krompira

Na Glasincu i u rubnim selima između opština Sokolac i Rogatica prinos krompira ove godine biće i do 50 odsto manji, ocjenjuju proizvođači i očekuju veće cijene.

Boban Vuković (68) sa Han Stjenica ove godine je zasijao 13 dunuma i nada se rodu od 1,5 tona po dunumu, za razliku od prošle, kada je imao rod od po tri tone po dunumu na zasijanih 15 dunuma.

Lani sam dobio ukupno oko 45 tona krompira, a ove se nadam rodu od 19,5 tona.

navodi Vuković.

Niske cijene

On napominje da su proizvođači prošle godine sa područja na kojima se tradicionalno proizvodi krompir ostali “kratkih rukava” zbog niske cijene krompira i teške prođe na tržištu na kome su se našle ogromne količine dobrog roda ove vrste povrća.

Prema njegovim riječima, to je i bio razlog zbog kojeg su proizvođači na ovim prostorima minulog proljeća zasijali znatno manje površine krompirom, koji je sada podbacio rodom zbog dugog sušnog perioda u vrijeme koje je bitno za njegov rast.

Svi se nadamo da će zadnja kiša, s kraja avgusta, popraviti stanje na njivama gdje ima zelene mase, odnosno gdje se još zadržala cimina (gornji bio biljke).

ističe Vuković.

Pročitajte još...   Rekordna proizvodnja mesa, u 2017. godini vrijednost premašila 530 miliona maraka!

Loša prošlogodišnja potražnja na tržištu primorala je poljoprivrednike da prodaju kilogram krompira po cijeni koja se kretala i do 25 feninga po kilogramu, što nije moglo pokriti troškove sjetve i uzgoja.

Proizvodnja bez sigurnog kupca i loša cijena su, prema njegovim riječima, razlozi da su ratari minulog proljeća zasijali manje površine, pa vjeruju da će ove godine biti kupcima na raspolaganju znatno manje količine krompira.

Formiranje udruženja proizvođača

Boban vjeruje da bi formiranjem udruženja proizvođača krompira na opštinskom ili regionalnom nivou bar donekle, preko resornog ministarstva, bilo olakšano proizvođačima da dođu do sigurnog kupca, koji je jedini spas da se održi tradiconalna proizvodnja krompira na Glasincu i okolnim prostorima.

Jedan od najvećih proizvođača krompira na području Stjenica i Glasinačkog polja Slobodan Kosorić (50) lani je tržištu ponudio 120 tona, a ove godine će 45 tona krompira biti na raspolaganju kupcima i nada se znatno boljoj cijeni.

Pročitajte još...   Program samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2018. godini

Za njegov krompir prošle godine se teško našao kupac, pa je bio primoran da prodaje po veoma niskoj cijeni koja nije mogla pokriti troškove, a ove godine vjeruje da će ta cijena po kilogramu biti bar 80 feninga.

Dobro Bakmaz (63) sa Sokoca, poučen iskustvom “loše prođe na tržištu”, zasijao je manje količine krompira na svom imanju u rodnom selu Zakomo kod Rogatice, pa očekuje 10 tona krompira za kupca, umjesto prošlogodišnjih 20.

Ove godine, kaže, već ima poznatog kupca po cijeni od jedne KM po kilogramu i smatra da ta cijena ne bi trebala padati, ukoliko sveukupna zajednica želi da se zadrži proizvodnja krompira na ovim prostorima.

Na području Glasinca, Stjenica i okolnih sela, poznatih po višedecenijskoj proizvodnji kvalitetnog glasinačkog krompira, najveći broj proizvođača na većim površinama još nije počeo da “vadi krompir” sa njiva očekujući kišu i nadajući se boljoj cijeni.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji