Poljoprivrednici upozoravaju na pad kvaliteta i smanjenje prinosa usjeva | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici upozoravaju na pad kvaliteta i smanjenje prinosa usjeva

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da vremenske neprilike, koje traju više od mjesec dana, pričinjavaju znatnu štetu poljoprivrednim proizvođačima. Sve ukazuje da će prinosi biti smanjeni.

Suočeni smo sa prekomjernom vlagom u zemljištu. Sve kulture, prevashodno ozime, trpe velike šokove i stvaraju odličnu podlogu za razvoj patogena. Pšenica i ječam su tretirani već dva puta. Sada prijeti ponovo opasnost od pojave fuzarijoze klasa.

On je dodao da ukoliko vremenske prilike dozvole u narednim danima nije isključena mogućnost trećeg tretmana sa nekim od fungicida kako bi poljoprivrednici uspjeli da zaštite klas koji obećava dobar rod u pojedinim parcelama.

Kada su u pitanju proljetne kulture svjedoci smo da je kukuruz potpuno zaustavio porast, da se korov budi. Soja je na pojedinim parcelama potpuno uništena, kao i kukuruz, tako da je jako neizvjesno šta nas očekuje u narednom periodu. Jedino što je izvjesno je pad kvaliteta i količine prinosa.

On podsjeća da su i voćari i povrtari takođe suočeni sa velikim problemima.

Kiša je oštetila rod višnje, trešnje i drugih proljetnih voćki. Na otvorenom polju povrtarske kulture ne mogu da pokrenu svoj redovan fiziološki ciklus i da počnu da stasavaju.

Izvor: SrpskaInfo

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo