Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Vidljive posljedice nepovoljnih vremenskih uslova na usjeve

Vidljive posljedice nepovoljnih vremenskih uslova na usjeve

Nepovoljni vremenski uslovi u maju negativno će se odraziti na ratarske, povrtarske i voćarske kulture u Posavini.

Rast jarih kultura je usporen, dok je na ozimim uočena pojava biljnih bolesti što će se, smatraju stručnjaci, odraziti i na rod i kvalitet žitarica.

Mladi agronom, Nemanja Bijelić iz Donje Slatine, prati stanje usjeva na svojim parcelama. 

Pšenica je, zbog obilnih padavina i nemogućnosti da se obave svi neophodni tretmani, oboljela od žute rđe i fuzarioze klasa.

Kukuruz, zasijan na zemljištu prve klase i nakon primjene pune agrotehnike uspio je da krene s rastom. Ali nedovoljno da bi se nosio sa eventualnom sušom.

Imaćemo velike probleme sa sušom zato što kukuruz nije razvio korijen. Korijen je ostao u površinskom sloju zemljišta. Nije bilo potrebe da ide dublje jer je vodu koja mu je bila potrebna pronalazio u površinskom sloju zemljišta.

Hladno vrijeme i kiša su oštetile rod voća, dok su povrtarske kulture na otvorenom polju u fazi mirovanja i tu je potrebno uraditi zaštitu od bolesti.

Stručnjaci preporučuju da prilikom presijavanja kukuruza koriste ranije grupe zrenja.

Svjedoci smo da je kukuruz potpuno zaustavio porast. Da se korovi bude, da je soja na pojedinim parcelama potpuno uništena, isto tako zasadi kukuruza. U ovom momentu je neizvjesno šta nas očekuje u nekom naredenom periodu. Ali ono što je je izvjesno je pad kvaliteta a isto tako i količina.

Kaže agronom Stojan Marinković.

Na području Šamca još nisu zasijane sve planirane površine.

Preostalo je još oko 30 odsto od planiranih 10 hiljada hektara. Kukuruz je trebao biti zasijan na oko pet hiljada hektara, a u optimalnom agrotehničkom roku sjetva je obavljena na dvije trećine planiranih površina.

Izvor: RTRS

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Loša godina za pšenicu

Na području RS ove godine prinosi pšenice su izuzetno niski, te niži nego prethodne. Najveći …