Objavljen Program poticaja za poljoprivredu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Objavljen Program poticaja za poljoprivredu

Usvojen program podsticaja FBiH

Vlada Federacije BiH je na 181. sjednici, održanoj 30.05.2019.g. u Sarajevu, usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. A drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.
 
Jedan od ciljeva Programa novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu je unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Te povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta radi jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Riječ je i o povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje kvaliteta njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti u skladu sa zahtjevima potrošača.

Adekvatan životni standard

Program treba da pomogne osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogući adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača. Te postepenu harmonizaciju i integraciju sektora poljoprivrede u Evropsku uniju i na globalno tržište. Kontrola namjenskog utroška sredstava u fazi proizvodnje na terenu, kao i toku prikupljanja i obrade dokumentacije. A prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu, nadležnost je poljoprivrednih kantonalnih inspektora i ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava.

Pročitajte još...   Za stočarsku i biljnu proizvodnju pet miliona KM iz budžeta Agencije za agrarna plaćanja

Ovogodišnjim poticajima za veterinarstvo obuhvaćeno je finansiranje provedbe mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza shodno visini odobrenih sredstava u Budžetu FBiH za 2019. godinu. Tokom 2019. godine će u FBiH biti nastavljena dijagnostička ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda. Kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman naših proizvoda na strana tržišta. Također, bit će nastavljeni suzbijanje i kontrola bruceloze kod ovaca i koza. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH. Te omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprječavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Pročitajte još...   Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj

Vlada Federacije BiH je danas također usvojila Informaciju o procesu dodatnih kontrola nerealizovanih zahtjeva novčanih podrški iz prethodnog perioda. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pristupi realizaciji (isplati) nerealizovanih zahtjeva planiranih Programom novčanih podrški za 2019. godinu za koje će se izvršiti naknadna kontrola od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih poljoprivrednih inspekcija. 

U skladu sa odlukama o usvajanju, oba programa su stupila na snagu 01.06.2019.g, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.  

Programa poticaja u poljoprivredi za 2019. 

Program poticaja u veterinarstvu za 2019. 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''