Prvi vinogradi na Majevici | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prvi vinogradi na Majevici

Majevica je tradicionalno voćarski kraj poznat po proizvodnji šljive. Posljednjih godina na ovom području podignute su i plantaže jabuke i kruške, a od nedavno padine Majevice krase i prvi vinogradi.

U rodnom selu Јablanica kod Lopara, Milorad Miljanović zasadio je eksperimentalno prve čokote vinove loze na pola dunuma. Rod ga je ohrabrio i prije četiri godine proširio je vinograd na sedam dunuma, a prošle godine proizveo prvih 600 litara vina. 

Uspjelo mi je, a ove godine, ako ostane imaću više. Problem je samo smještaj, nemam to. Treba tu temperatura određena i zgrada dobra.

Ali i to će ubrzo riješiti. Planira prošititi podrum za čuvanje vina i pripremiti još jednu parcelu za novi zasad. Iako je prošle godine klizište odnijelo dio vinograda, to ga nije obeshrabrilo.

Јedno 150 loza mi je otišlo tu. Sjelina je odnijela dole i ja sam to počupao. Nema od njih ništa, pa sam tu zemlju vratio da izravnam koliko toliko.

U saniranju štete i podizanju vinograda pomogla mu je opština Lopare. Obezbijedili su sadnice i stručnu pomoć. Sada u vinogradu ima 1.600 čokota sorte vranac, tamjanika, lasta, bijeli burgundac i frankovka i sve odlično uspijevaju.
Prošle godine je na starom zasadu ubrao 1800 kg grožđa.

Područje je takvo. Sunce je cijeli dan na ovoj parceli i vidite tamo imam krečnjak i pjesak, a to grožđu treba.

Majevičko podneblje ima odlične uslove za bavljenje vinogradarstvom, tvrde stručnjaci. U opštini Lopare planiraju da podrže i druge zainteresovane poljoprivrednike koji žele da podignu vinograd. Majevički kraj bi , u dogledno vrijeme, osim destilerije voćnih rakija, mogao imao i vinariju.

Pročitajte još...   Zbog šljivine ose voćari zabrinuti za prinos

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje