Poskupljenje hljeba i mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poskupljenje hljeba i mesa

Enormno poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, zadaje udarce domaćim proizvođačima, koji su prinuđeni da u narednom periodu dižu cijene svojih proizvoda, prvenstveno mesa i hljeba.

poskupljenje

Foto: Ilustracija

Meso prvo na udaru

Da su meso i pekarski proizvodi prvi na udaru upozorila je i Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO), iz koje navode da su cijene osnovnih namirnica širom svijeta proteklih mjeseci znatno porasle i u prosjeku su za trećinu više nego prošle godine.

Naveli su da je cijena kukuruza skočila za 60 odsto u odnosu na prosječnu cijenu u prošloj godini, dok su ostale žitarice poskupjele za oko 26 odsto. Prema njihovoj računici, tona pšenice u maju prošle godine na berzi sirovina u Frankfurtu koštala je 185 evra, sada košta 251 evro.

Razlozi za drastičan skok cijena osnovnih namirnica su, osim loše žetve, više cijene sirove nafte i troškovi transporta. Naveli su iz FAO i dodali da je primijećen i veliki rast cijene šećera. Koji je poskupio za čak 60 odsto.

Iz ove organizacije pojašnjavaju da će se skok cijena sirovina osjetiti tokom svakodnevne kupovine. Jer će proizvođači keksa, hljeba i čipsa zbog skupih sirovina povećati cijene. Dok će meso poskupjeti, jer su kukuruz i soja osnovne sirovine za ishranu životinja.

Pročitajte još...   Nagrade za "Vinariju Pajić"
Poskupljenje neminovno

Da je poskupljenje neminovno potvrđuju i domaći proizvođači. Kojima je rast cijena žitarica, kako kažu, stavio novu omču oko vrata. Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da su uljarice i žitarice enormno poskupjele.

Cijene mesa su takve da mi uz ovo poskupljenje hrane za stoku nemamo baš nikakve računice. Potonuli smo skoro do dna i ne znam kako ćemo se iščupati iz ove krize. Sigurno da ćemo morati poskupiti svoje proizvode. A pitanje je onda kakva će biti potražnja i da li ćemo uspjeti doći do bilo kakve zarade, rekao je Mitrović.

Mljekari u problemima

Poskupljenje žitarica zadaje probleme i mljekarima u Srpskoj.

Otkupna cijena mlijeka i kukuruza je izjednačena. Višak mlijeka iz zapadne Evrope stiže na naše tržište i to nam takođe zadaje probleme. Rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Brašno, ulje, šećer…

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas” da je evidentno da cijene osnovnih prehrambenih namirnica rastu, od brašna, ulja do šećera.

Sve žitarice su poskupjele. Tako da se može očekivati poskupljenje i pekarskih proizvoda. Cijene brašna su već skočile za oko deset odsto. Tako da smo i mi za nekoliko procenata poskupili neke proizvode, ali će sigurno doći do novog skoka cijena. Nema nestašice, ali mi svakodnevno zbrajamo štetu. Rekao je Trivić, koji je i vlasnik kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja”.

Jednokratna pomoć

Vladimir Usorac je rekao da su se mljekari do sada nekako snalazili, ali da im je “voda došla do grla” i da više sami ne mogu.

Zatražili smo jednokratnu pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer ne možemo dalje sami, rekao je Usorac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?