Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva | Agroportal.ba
Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva

Poslije obilnih kiša prošlih dana, obavezna je kultivacija proljećnih usjeva. To podrazumijeva razbijanje pokorice, rastresanje i aeraciju zemljišta te uništavanje korova. Preporučili su poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

kultivacija

Foto: Ilustracija

Razbijanje pokorice

Stručni savjetnik za ratarstvo Poljoprivredne stručne savjetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić rekao je da se

Razbijanjem pokorice prekida kapilarni sistem, što smanjuje gubitak vlage iz dubljih slojeva zemljišta putem isparavanja.

Kultiviranje treba obaviti obavezno poslije svake obilne kiše, istakao je Simić.

Provjetrenost

On je naveo da se ovom mjerom obezbjeđuje bolja provjetrenost zemljišta. A posljedica toga je veća aktivost korijena i bolji razvitak aerobnih mikroorganizama.

Naša zemljišta su težeg mehaničkog sastava sa niskim sadržajem organske materije, pa ako se ne kultiviraju u toku vegetacije stvaraju anaerobne uslove sredine, istakao je Simić.

Pročitajte još...   Sa manje od metra kvadratnog, dobićete prinos kao iz 3 baštenska reda
Rastresanje

On je objasnio da se rastresanjem površinskog sloja zemljišta stvaraju uslovi za bolje nakupljanje padavina koje će biti u narednom periodu u toku vegetacije.

Međuredna kultivacija rješava i problem korova, istakao je Simić i dodao

Brzina rada mašine

Da brzina mašina kod prvog kultiviranja treba da bude šest kilometara na sat, kako mlade biljke ne bi bile zatrpane.

On je objasnio da je prvo kultiviranje kukuruza 12 centimetara dubine, a suncokret se kultivira, prvi put, kada ima jedno do dva para pravih listova. Kod soje prvo kultiviranje kada usjev ima prve stalne listove.

Pročitajte još...   Pšenica sprema na lagerima i čeka bolju cijenu

Na području šest opština Pomoravskog okruga proljetnim žitaricama zasijano je oko 70.000 hektara. Najviše kukuruzom, tradicionalno najzastupljenijom žiracim u ovom dijelu Srbije, 50.000 do 60.000 hektara.

Izvor: Nezavisne
0Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj jagode u zaštićenom prostoru: Šta je najisplativije?

Agro savjeti

Šest načina kako biljke sačuvati od toplotnog stresa