Pčele na ivici gladi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pčele na ivici gladi

Povodom Svjetskog dana pčela u Tuzli su članovi Pčelarskog društva “Nektar” pozvali nadležne da podrže pčelare kako bi opstali.

Vremenske prilike ove godine su izuzetno loše i pčelama je potrebna vještačka ishrana da bi opstale. Pčele su u košnicama, jer kiša i hladnoća im ne omogućavaju da izlaze vani. Zbog toga nemaju hrane, ne mogu se prehraniti niti proizvoditi med te im je potrebna vještačka ishrana, odnosno, šećer i voda.

Trenutno su pčele u zimskim uslovima. Ovo kao da je oktobar ili novembar. Nema sunca, hladno je i kišovito i njih ništa ne izmamljuje vani. One su na ivici gladi. Pčelaru koji ima 30 košnica treba 30 kg šećera dnevno da bi ih održao u životu.

priča Šefik Čivić, predsjednik Udruženja pčelara “Nektar”.

Pročitajte još...   Pčelar dobio presudu za uništene košnice, Vlada RS treba da mu isplati 6.667 KM

Stoga je trenutak, nastavlja on, da se pčelari obrate svim nivoa vlasti u BiH i da se hitno interveniše u oblasti pčelarstva.

Među pčelarima je i studentica agronomije Lamija Tabaković, koja je ljubav prema pčelarstvu naslijedila od bake te završila školu pčelarstva.

Pročitajte još...   Višković: Zašto kupovati strano a imamo ovako finu zemlju, radan narod

Ona podsjeća na važnost pčela.

One su naša budućnost, jer one su jedine životinje koje proizvode hranu za sve nas. Samim tim, ne zagađuju okoliš i bitne su za cijelo čovječanstvo.

poručuje ova mlada pčelarka.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje