Istrajaću na uvođenju zaštitnih mjera, Staša Košarac
Agro vijesti

Istrajaću na uvođenju zaštitnih mjera, Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će istrajati u zahtjevu za uvođenje zaštitnih mjera za domaću proizvodnju i prelevmana i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije.

zaštitnih mjera

Nema razumjevanja od strane kolega

Proces u BiH je vođen veoma transparentno, a postoje zaključci Vlade Republike Srpske koji obavezuju da postupimo u skladu sa njima, i integrisani zajednički stav udruženja primarnih proizvođača u BiH, jednako iz Srpske i Federacije BiH (FBiH), naveo je Košarac.

On je rekao da nije ohrabren činjenicom da procedura uvođenja prelevmana nije mogla biti pokrenuta zbog nerazumijevanja kolega u Savjetu ministara iz FBiH.

Vjerujem da ćemo u nekom budućem vremenu to pitanje tretirati na način da će kolege u Savjetu ministara razumjeti potrebu da se to učini, rekao je Košarac.

Razgovori sa Delegacijom EU

On tvrdi da nije sjedio skrštenih ruku i da je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom.

U razgovoru sa njim istakao sam da su argumenti na našoj strani, s obzirom na činjenicu da jedino danas prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH ne postoji nikakvo finansijsko opterećenje, dok za sve ostale zemlje u okruženju postoji finansijsko opterećenje u visini prelevmana ili pune carinske stope, naveo je Košarac.

Primjere imamo u Srbiji, i Makedoniji

On je dodao da traže iste uslove kao što to ima Srbija, Sjeverna Makedonija ili neke druge zemlje.

Definitivno, ovo je problem vrlo lošeg pregovaranja prilikom zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je strana iz BiH pregovarala i dogovorila da uvoz svježeg i rashlađenog mesa nema nikakvih finansijskih obaveza. To u značajnoj mjeri danas, uz sav razvoj prerađivačkih kapaciteta u Republici Srpskoj i FBiH, ugrožava primarnu proizvodnju i u Srpskoj i u FBiH, rekao je Košarac.

On je dodao da su se Satler i on saglasili da treba razgovarati o tom pitanju, da treba otvoriti konsultacije s obzirom na podatke da je spoljnotrgovinski promet povećan u odnosu na period kada nije bio na snazi SSP.

Ukazao sam i na bilanse primarne proizvodnje kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH koji su u porastu, što znači da trebamo imati senzibilitet prema primarnoj, odnosno domaćoj proizvodnji u Republici Srpskoj i Federaciji BIH, rekao je Košarac

Nema odustajanja

On je poručio da neće odustati, da će na tome raditi i da smatra da je to dobra mjera.

Uz konsultacije koje treba da imamo sa evropskim predstavnicima trebamo doći do određenih rješenja, a smatram da je rješenje privremena mjera i otvaranje pregovora sa evropskom delegacijom, a konačnu mjeru u skladu sa procedurama i u skladu sa SSP-om donijelo bi Vijeće za SSP čiju strukturu čine ministri iz Savjeta ministara i evropski predstavnici, naveo je Košarac.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

On smatra da to treba hrabrije raditi i da smatra da je SSP bilateralni sporazum.

Ne trebamo biti skeptici da nešto ne možemo promijeniti ukoliko postoji unutrašnja saglasnost. Mislim da tu unutrašnju saglasnost treba proizvesti u BiH snagom argumenata, činjenica, bilansa primarne proizvodnje, bilansa spoljnotrgovinskog prometa, zagovarati promjene SSP kada je riječ o uvođenju prelevmana i carina, istakao je Košarac.

Perelvmani i carinske stope

On je podsjetio da je predložena visina prelevmana i carina prije stupanja na snagu SSP koje su bile prisutne u spoljnotrgovinskom prometu i da to ne mora značiti trajna mjera Vijeća za SSP.

U svakom smislu zagovaram uvođenje ili prelevmana ili carinske stope, ili i jednog i drugog, ali je nedopustivo da naša primarna proizvodnja danas trpi i da jedino u spoljnotrgovinskom prometu uvoza svježeg i rashlađenog mesa nemamo nikakvo finansijsko opterećenje, naglasio je Košarac.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM