Postaje li hercegovački med luksuz? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Postaje li hercegovački med luksuz?

Cijene najkvalitetnijeg hercegovačkog meda će rasti. Ono što posebno zabrinjava je i činjenica da će ga biti sve manje. Nažalost, iza pčelara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je teška godina. Usprkos nadi, ni 2025. godina ne obećava.

– Ova godina je počela jako loše, mi smo do sada već trebali imati nekog unosa u košnicama. Međutim, nemamo do sada ništa. I sada se borimo s hranom pčela, s prihranom… – kazao je predsjednik Udruge Kadulja Neum Ivan Krešić, dr. vet. med.

Niz izazova

Upravo iz tog razloga Javna ustanova Veterinarski zavod HNŽ, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, prošlog petka je u Hotelu Brotnjo u Čitluku organizirala seminar naziva “Izazovi i perspektive u pčelarstvu”.

– Izuzetno smo zadovoljni odazivom i gostima, renomiranim predavačima. Mislimo da ćemo pokrenuti dijalog koji je izuzetno potreban u ovom vremenu kada problematika u samom pčelarstvu postoji – naveo je Luka Laura, dr vet. med.

Kako je pojasnio Laura, na seminaru je razgovarano o trenutačnim problemima u pčelarstvu poput bolesti, nametnika, ali izazova plasiranja pčelinjih proizvoda.

Odgovornost države

Kao ključni problem pčelara u Bosni i Hercegovini Krešić je istaknuo podijeljenost odgovornosti.

Pročitajte još...   Druženje sa pčelama zdrav i koristan hobi

– Jedan dio odgovornosti je odgovornost države prema pčelarima i prema pčelama, a drugi dio je odgovornost samih pčelara. U odgovornosti države je to što nije donesen zakon na razini države gdje bi se sva ostala udruženja i sve ostale lokalne zajednice mogle vezati za taj zakon. Drugi dio njihove odgovornosti je što nemamo dovoljno registriranih lijekova pa se pčelari snalaze na sve načine. Tu su i klimatske promjene koje s bolestima doprinose velikom nestanku i uginuću pčela – naveo je.

Krešić je istaknuo kako su u domaćim pčelinjacima danas aktivne četiri od šest bolesti koje je Svjetska pčelarska organizacija stavila na listu A.

Problem pčelarima već godinama stvara i “lažni med”, kao i med iz uvoza za koji se “ne zna ni kakvog je sastava ni kvalitete”.

Stvaranje brenda

Profesorica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr sc. Lejla Biber, dipl. ing. agr. istaknula je kako je najbolji način da se med bh. pčelara istakne na tržištu zapravo stvaranje brenda.

Pročitajte još...   Dobre prakse iz Sjeverne Makedonije primijeniti u bh. pčelarstvu

– Možemo uočiti da su deklaracije u 90 posto slučajeva gotovo identične. Uglavnom je to neka pčelica na etiketi. Kada ste vidjeli QR kod? Nema ga. Moram tu istaknuti da postoji nekoliko pčelara u BiH koji su krenuli s tim – navela je Biber.

Kako je navela, plan je da kupac u dućanu na skenira QR kod na staklenci meda koji ga vodi do lokacije i svih potrebnih informacija o njegovoj proizvodnji.

– Vodi vas do fizičko-kemijske analize tog meda te do polenske analize kako biste vidjeli koji je sastav polena u vašem medu – pojasnila je Biber.

Odličan je to način promocije samog proizvođača, ali i stvaranja povjerenja kod kupca koji zna da kupuje provjeren domaći proizvod.

U digitalizaciji, otkrila je za Bljesak.info, Biber prednjače mlađi pčelari, ali ona je svakako zanimljiva i starijim pčelarima.

Svi pčelari, neovisno o godinama, posljednjih dana imaju isti cilj. To su pune košnice, zdrave pčele i što kvalitetniji med.

 

 

(Bljesak.info)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Azijski stršljen širi se Evropom, uništava pčele

Agro vijesti

Glamočić: Jačati prehrambeni suverenitet, posebno u uzgoju prasadi