Kiša i mraz zagorčali med | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kiša i mraz zagorčali med

 Kiša i loše vrijeme smanjenjiće ovogodišnje prinose pčelarima u Republici Srpskoj za 50 odsto, a možda čak i više.

Sa druge strane, u Federaciji BiH kažu da štete jeste bilo, ali da nije u tolikom procentu kao u RS. Ni prošla godina nije bila ektremno medonosna.

Manji prinosi

Radovoje Maksimović, pčelar iz Trebinja, kaže  da se smanjenje prinosa meda za 50 odsto očekuje u cijeloj RS. Samim tim se može očekivati i poskupljenje. Kako kaže, tome su doprinijeli kiša, hladno vrijeme i mrazevi.

Prinosi će biti sigurno manji. U stalnom kontaktu sam s pčelarima iz cijele RS. U Potkozarju i Gradišci je situacija dosta loša. Što se tiče ostalih dijelova RS, bagrem kao glavna medonosna stavka je izostao, posebno u nižim predjelima. Lipa je aktuelna, ali u niskim djelovima su pčelari svoje pčele preselili na livadu.

Kako objašnjava, sada su se tek stvorili uslovi za lučenje nektara. S tim da visoke temperature, ako se nastave kao što je trenutno u Hercegovini ovih dana, neće dozvoliti biljkama da luče nektar. Opet će biti smanjen prinos.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 24.09.2018. godine

Kako kaže, u Nevesinju, Gacku, Zelengori i Potkozarju se sada očekuje intenzivna livadska paša. Tu bi moglo možda da bude prinosa.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, ističe da su nepovoljne vremenske prilike uticale na prinose meda. Dada su najintenzivnije paše bile, odnosno u maju, pale abnormalne količine kiše, koje nisu svojstvene za taj mjesec.

Tako smo ostali bez bagrema. Sve se to svakako odrazi na ostale paše. Pčele ne budu u kondiciji u kojoj bi trebalo da budu. Tako da će prinosi ove godine biti manji nego što su bili ovih prethodnih godina.

Nije sve izgubljeno

On smatra da još nije sve izgubljeno – ako bi se vrijeme ustabililo godina neće skroz propasti, jer je u toku paša na kesetnu i lipi, nakon toga ide paša na livadi, zatim možemo očekivati i šumski med.

Ali ovo će definitivno biti ispod svakog prosjeka i jedna od težih godina za sektor pčelarstva u RS. Kako sada stvari stoje, prinosi će biti manji za najmanje 50 odsto pa možda i više zbog najintenzivnijih paša koje su propale.

dodaje da se nada da do poskupljenja meda neće doći, jer kupci nisu u mogućnosti da ga plaćaju više od sadašnjih cijena, koje se sada po kilogramu kreću od 15 do 18 KM.

Pročitajte još...   Po uzoru na nekadašnju ‘Titovu brazdu’ na ljeto kreće takmičenje orača Srpske

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, ističe za “Nezavisne” da su kišni april i maj napravili gubitke, jer bagremova paša, koja je najbitnija, nije odrađena kako treba i nju su izgubili ne samo u BiH, već i u regionu.

Taj period smo prevazišli i sada uz ove toplije dane pojavljuje se med, livadski nektar je već prisutan. Istina, taj med još nije potpuno zreo, međutim popravlja se situacija, jer je tek kraj šestog mjeseca, a livada je tiha paša koja traje mjesec dana i zato očekujemo bolje prinose.

Kako kaže, prinosi neće biti šampionski, ali su korisni i za vlasnika i za samu pčelu.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''