Povećanje cijene struje industrijskim kupcima neće uticati na položaj radnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Povećanje cijene struje industrijskim kupcima neće uticati na položaj radnika

Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da odluka o povećanje cijene struje industrijskim kupcima koji su priključeni na 10, 35 i 110 kilovoltne dalekovode neće imati nikakav efekt na zaposlenost. Iznenađuju ih stavovi pojedinih sindikalnih predstavnika po ovom pitanju, kao i njihova navodna zabrinutost, srpskainfo.

povećanje cijene struje

U saopštenju se ističe da poslodavci godinama u Republici Srpskoj uživaju sve benefite. Ostvaruju značajnu ekonomsku korist, dok radnike većina tretira na nedostojan način i uz mizerne plate.

Pitamo se, da li bi im ti isti poslodavci koji danas negoduju zbog minimalne korekcije cijene električne energije za industrijske kupce povećali plate da im država omogući jeftinije ili besplatno snabdijevanje električnom energijom.

Jedan od benefita

Iz Konfederacije Sindikata Republike Srpske navode da jedan od benefita koji uživaju poslodavci u Srpskoj su i subvenicije električne energije izražene kroz niske cijene za takozvane velike kupce, a koje su u 2018. godini premašile 56,8 miliona KM.

Bez korekcija u ovoj godini subvencije bi dostigle cifru od čak 70 miliona maraka. Najavljene su minimalne subvencijame koje će iznositi 57 miliona maraka.

Ne smiju plašiti radnike

Iz Konfederacije podsjećaju da je svima poznato da su cijene na slobodnom tržištu višestruko veće. Poslodavci ne smiju da plaše radnike da će im biti ugroženo poslovanje zbog najavljenih korekcija cijena električne energije za privredu. Povećanje je objektivno skoro zanemarivo jer će i dalje imati neuporedivo jeftiniju cijenu električne energije od cijena na tržištu. Tako da i po ovom pitanju Republika Srpska ostataje dobar ambijent za ulaganje.

Smatramo da svi treba da imamo u vidu da je ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ okosnica njenog razvoja. Ona je socijalno osjetljiva prema građanima, odnosno domaćinstvima kao potrošačima. Ovim mjerama neće biti povećanja cijene električne energije za stanovništvo a privreda će i dalje imati jeftiniju cijenu električne energije od one na tržištu.

Predosti korištenja biomase za proizvodnju energije

Isto tako, navode iz Konfederacije Sindikata Republike Srpske, povećanje cijena za obnovljive izvore električne energije nema nikakve veze sa poslovanjem “Elektroprivrede”. To ne spada u njen prihod, niti je to mjera koju provodi ovaj holding.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ratari zadovoljni prinosom, ali ne i predloženom otkupnom cijenom

Agro vijesti

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine