Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljećnu sjetvu
Agro vijesti

Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljećnu sjetvu

poljoprivreda_21

Povremene prošlosedmične padavine održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti značajno za pripremu i ranu proljećnu sjetvu, kao i za početak vegetacije, ocijenjeno je u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorolozi su ukazali da temperatura vazduha i vremenski uslovi, za sada, ne pokreću fiziološke procese kod ozimica i ranocvjetajućeg voća.

Agrometeorološki uslovi tokom proteklog perioda bili su povoljni za prihranu ozimih usjeva, rezidbu, đubrenje, zimsko prskanje i zaštitu u voćnjacima i vinogradima, kao i druge pripremne radove za proljećnu sjetvu i sadnju.

naveli su agrometeorolozi.

Pročitajte još...   Proljetna brazda duga 155.000 hektara

U sedmičnom biltenu se napominje da je zabilježeno prisustvo biljnih bolesti kao što su simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, siva pjegavost lista pšenice i pepelnice žita, a što se tiče biljnih štetočina, primijećeno je intenzivnije polaganje jaja kruškine buve.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, veći dio ove sedmice obilježiće sunčano i toplije vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, osim sutra i u četvrtak, 17. marta, kada se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, uz slabe prolazne padavine.

Pročitajte još...   Ministar Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Minimalna temperatura vazduha biće od minus četiri do sedam, u višim predjelima od minus osam do nula stepeni, a maksimalna od 10 do 17, te u višim predjelima od četiri do osam stepeni Celzijusovih.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Worth reading...
Kajmak s mlijeka kupi uvozni lobi