Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljećnu sjetvu
Agro vijesti

Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljećnu sjetvu

poljoprivreda_21

Povremene prošlosedmične padavine održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti značajno za pripremu i ranu proljećnu sjetvu, kao i za početak vegetacije, ocijenjeno je u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorolozi su ukazali da temperatura vazduha i vremenski uslovi, za sada, ne pokreću fiziološke procese kod ozimica i ranocvjetajućeg voća.

Agrometeorološki uslovi tokom proteklog perioda bili su povoljni za prihranu ozimih usjeva, rezidbu, đubrenje, zimsko prskanje i zaštitu u voćnjacima i vinogradima, kao i druge pripremne radove za proljećnu sjetvu i sadnju.

naveli su agrometeorolozi.

Pročitajte još...   Koliko nam je značajno tržište Turske?

U sedmičnom biltenu se napominje da je zabilježeno prisustvo biljnih bolesti kao što su simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, siva pjegavost lista pšenice i pepelnice žita, a što se tiče biljnih štetočina, primijećeno je intenzivnije polaganje jaja kruškine buve.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, veći dio ove sedmice obilježiće sunčano i toplije vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, osim sutra i u četvrtak, 17. marta, kada se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, uz slabe prolazne padavine.

Pročitajte još...   Tona đubriva skuplja nego dulum zemlje (VIDEO)

Minimalna temperatura vazduha biće od minus četiri do sedam, u višim predjelima od minus osam do nula stepeni, a maksimalna od 10 do 17, te u višim predjelima od četiri do osam stepeni Celzijusovih.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Worth reading...
Nestašica sjemenskog kukuruza