Prepolovljen rod šljive zbog vremenskih uslova | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prepolovljen rod šljive zbog vremenskih uslova

U Zvorniku će ovogodišnji rod šljive biti umanjen za čak 50 odsto!

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija

Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti kaže da su glavni uzročnici ovako lošeg roda nepovoljne vremenske prilike u vrijeme cvijetanja šljive, prenosi Blic.rs

Prve procijene govore o smanjenju roda za 50 odsto, a posebno je loše prošao južni dio područja Zvornika zbog kasnih mrazeva i snježnih padavina koje su bile u Aprilu. Na to treba dodati i enormno visoke temperature u drugoj polovini Jula i početkom mjeseca Avgusta. Za razliku od južnog, u sjevernom dijelu grada šljiva je u nešto boljem stanju. I tu je rod daleko ispod prosjeka, ali nije tako dramatično kao u južnom dijelu- rekao je Cvijetinović.

Uz loš rod došao je i loš kvalitet, što su nam potvrdili i u Poljoprivrednoj zadruzi „Agropodrinje”.

Znatno lošiji rod šljive, te smanjen kvalitet će uticati i na veću potražnju ove kulture. Prema našim informacija sada je otkupna cijena šljive 0,50 KM po kilogramu, ali za očekivati je da će cijena biti veća – kaže direktor zadruge Tomo Simić.

Proizvođači šljive očekuju povećanje otkupne cijene, ali i pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Na području Zvornika godišnje se proizvede u prosjeku i normalnim uslovima oko 500 tona šljive.

Pročitajte još...   Salamonela potvrđena na tri farme tovne peradi, farmeri oprez

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje