Desetkovana proizvodnja duvana u Semberiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Desetkovana proizvodnja duvana u Semberiji

[tie_full_img][/tie_full_img]

Nezapamćena suša desetkovala je proizvodnju duvana u Semberiji. Manjak padavina u protekla dva i po mjeseca izazvao je velika oštećenja na listu duvana, pa je po rečima Čede Gotovčevića, v. d. direktora preduzeća “Duvan” Bijeljina, koje se bavi organizovanim otkupom i proizvodnjom duvana više od 60 odsto roda već izgubljeno.

Planirani otkup od 450 tona biće prepolovljen. Malo je bolje u Posavini, gde većina ima sisteme za navodnjavanje i redovno zalijeva parcele. U Semberiji većina proizvođača ne može izmiriti ni dugove za repromaterijal i đubrivo. Ovako nije bilo posljednih 20 godina, da nema ni prinosa, ni kvaliteta!

Cijena duvana je oko tri marke po kilogramu uz premiju od 0,35 do 0,50 KM. Premiju daje i preduzeće “Duvan” onom ko proizvede 1.500 kilograma po hektaru, ali će se ove godine u Semberiji, teško ostvariti ovaj benefit – kaže Gotovčević. Jedini izlaz, kako za proizvođače žitarica i povrća, tako i za duvan, jeste navodnjavanje.

Pročitajte još...   Semberci uspješni u proizvodnji duvana

Dragan Jović (58) iz Srednje Čađavice, proizvodnjom duvana bavi se 30 godina. Duvan je zasadio na šest hektara i kaže – ušao u gubitak.

Nevolja na nevolju. Pored suše, list duvana napala je gusenica, a zaštita je skupa. Biće uspeh ako pokrijem troškove proizvodnje – kaže Jović.

Izvor: novosti.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa