„Prepreke koje smo savladale!“ – obilježavanje Međunarodnog dana žena na selu | Agroportal.ba
Agro vijesti

„Prepreke koje smo savladale!“ – obilježavanje Međunarodnog dana žena na selu

Već pet godina, Sweden/USAID FARMA II projekt podržava i promoviše osnaživanje žena i njihovo aktivno učešće u poljoprivredi. Od početka svog rada 2016. godine, projekat je pružio obuku i druge vrte tehničke pomoći za 1.439 žena, te podržao rad 437 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena na selu, koji se obilježava 15. oktobra, projekat FARMA II će provesti dvije aktivnosti. Od danas, do nedjelje, 18. oktobra, projekat će na uličnom sajmu Lucky Market ispred tržnog centra SCC u Sarajevu podržati promociju i prodaju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača koje predvode žene.

U četvrtak, 15. oktobra, FARMA II će održati online panel diskusiju pod nazivom „Prepreke koje smo savladale!“ Kroz diskusiji će biti predstavljeno sedam istaknutih žena koje uspješno vode svoje firme ili su značajno doprinijele ekonomskom osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini.

Moramo se boriti za sebe i vrijedno raditi na osiguravanju naše finansijske i ekonomske nezavisnosti.

rekla je Aida Zubčević, vlasnica Faveda d.o.o., kompanije iz Sarajeva koja bavi proizvodnjom dietetskih preparata i prirodne kozmetike na bazi ljekovitog bilja. Gospođa Zubčević je predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH i članica Međunarodne mreže žena poduzetnica.

Žene mogu mnogo učiniti za žene u smislu ekonomskog osnaživanja, te moramo raditi na dva kolosijeka: na uspostavljanju i vođenju vlastitih preduzeća i zalaganju za jednaka prava žena i muškaraca u poslovnom sektoru, kao i prava nasljeđivanja i upisa vlasništva imovine.

Gospođa Zubčević će učestvovati u panel diskusiji 15. oktobra, zajedno sa Ljiljanom Čičković, direktoricom Fondacije Ženski centar iz Trebinja, gospođom Jasminom Ćušić, vlasnicom kompanije za uzgoj i prodaju voća i povrća Eko Jasmina iz Mostara, gospođom Suadom Mujkić, predsjednicom Udruženja žena Ruka iz Tešnja i Jelenom Mićić, rukovoditeljicom područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RS. Priče gospođe Indire Omeragić, direktorice Mliječne industrije 99 iz Gradačca i Amine Muharemagić, direktorice BeeMed iz Tuzle, će bit predstavljene putem video priča.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 18.09.2018. godine

Lucky Market organizuju dvije žene. Od 2010. godine održale su više od 200 uličnih sajmova širom BiH, a 90 posto izlagača na tim sajmovima bile su žene koje su predstavljale svoje poslovanje.

Pročitajte još...   Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Ovonedeljni Lucky Market ispred tržnog centra SCC uključuje ukupno 50 izlagača, od kojih su 44 organizacija koje vode žene. Izlagači koje podržava FARMA II su: Bio-Halilović (čajevi, prirodna kozmetika i brašno); EcoMedico (proizvodi na bazi meda); Organlook (prirodna kozmetika); Greens (začinsko bilje i mikro povrće); Alma Derm (prirodna kozmetika); Kozja farma Alpino (sir i prirodna kozmetika); i Udruženje BH Treasures sa više proizvođača i proizvoda.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj