Rod krompira u Rogatici iznad očekivanja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rod krompira u Rogatici iznad očekivanja

Parcele na Borikama, Stjenicama, u Rogatičkom polju i drugim širom opštine ovih dana prepune su radnika, jer je u toku intenzivno vađenje krompira, koji je, kako procjenjuju poljoprivredni stručnjaci, rekordno rodio.

Vlasnik “Agromonta” i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt” Novak Motika rekao je da se rod sjemenskog krompira kreće oko 25, a merkantilnog 35 tona po hektaru.

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi krompirom kao najzastupljenijom sjetvenom kulturom u Rogatici zasijano je 300 hektara. To je za četiri hektara više nego prošle godine, kada je izvađeno 7.400 tona, od čega 2.208 sjemenskog i 5.192 tone merkantilnog krompira.

Pročitajte još...   Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM

Uz to što proizvođači ove jeseni trljaju ruke zadovoljni rodom i kvalitetom krtole, jer će biti i za vlastite potrebe i za tržište, zadovoljni su i brojni sezonski radnici. Riječ je najviše o ženama, koje ostavljaju po strani mnoge kućne i ostale poslove i idu da vade krompir. Nije ni čudo, jer je dnevnica i do 40 maraka uz obavezan jedan, a u većini slučajeva i dva obroka i piće.

Više zarađuju oni koji rade na utovaru i istovaru krompira, jer obavljaju teže poslove i duže rade, nekada i do 22 časa.

naglasio je Novak.

Pročitajte još...   Prerađivačka industrija u minusu

Izvor: GlasSrpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika